Начало / Бременност и раждане / Хипертиреоидизъм и усложнения по време на бременност

Хипертиреоидизъм и усложнения по време на бременност

мар. 7, 2013

Хипертиреоидизмът по време на бременността е често срещано състояние и най-често се дължи на болестта на Грейвс. В основата на болестта на Грейвс стои нарушение в имунитета, при което тялото на жената започва да произвежда антитела срещу собствените си клетки. Така тялото произвежда антитяло, което по структура много прилича на тироидния стимулиращ хормон и в резултат на това щитовидната жлеза започва да произвежда повече от нужните тиреоидни хормони. При напредване на бременността в последните месеци болестта на Грейвс може да се подтисне поради факта, че имунната система на жената бива подтисната, за да може по-лесно да приеме развиващия се в тялото на жената чужд организъм. Обикновено болестта на Грейвс и нейните симптоми се влошават малко след раждането.

Друга причина за настъпване на хипертиреоидизъм по време на бременност може да бъде състоянието хиперемезис гравидарум. То се проявява с много тежко гадене и повръщане, които могат да доведат до загуба на тегло и дехидратация на бременната жена. Смята се, че възможната причината за тежкото гадене и повръщане са високите нива на човешкия хорионгонадотропин по време на бременността. Високите нива на този хормон могат да доведат до хипертиреоидизъм.

Как въздейства хипертиреоидизмът върху организма на майката и бебето?
– прееклампсия – опасно повишаване на кръвното налягане на бременната
– преждевременно раждане
– аборт
– ниско тегло на бебето при раждане.

Ако бременната страда от болестта на Грейвс по време на бременността една част от антителата, които стимулират щитовидната жлеза могат да преминат през плацентата и да стимулират щитовидната жлеза на бебето. Важно е тези жени да се наблюдават по-често от техния лекуващ лекар, за да може да се следи развитието на бебето и дали при него се забелязват някакви проблеми.

Хипертиреоидизмът при новородените може да доведе до ускорен пулс и като резултат от това сърдечна недостатъчност. Ако щитовидната жлеза на бебето е значително уголемена тя може да пречи и на дишането на кърмачето.

Как се диагностицира хипертиреоидизмът по време на бременност?

Важно е лекарите да търсят симптомите на хипертиреоидизъм и да изследват чрез вземане на кръв нивата на хормоните Т3, Т4, ТСХ.

Някои от симптомите на хипертиреоидизмът са характерни за бременността и не могат да спомогнат особено за поставяне на диагнозата – ускорен пулс, умора. Други са по-специфични – нерегулярна сърдечна дейност, фин тремор, необяснима загуба на тегло или недостатъчно надаване на тегло по време на бременност, гадене и повръщане, като тези два симптома се свързват със състоянието хиперемезис гравидарум.

Прочетете за:
Хипертиреоидизъм