Меню

Високото кръвно налягане на майката по време на бременност уврежда мозъка на детето, показва проучване, публикувано в сп. Neurology.

Учени от Университета в Хелзинки, Финландия са изследвали когнитивните функции на близо 400 мъже, родени между 1934 и 1944 г.

Всички участници в проучването са провели два теста за интелигентност, единият когато са били на 20 години, а вторият на 69 години.

Мъжете, чиито майки са имали високо кръвно налягане по време на бременността са показали по-ниски резултати и при  двете изследвания, като в по-късна възраст понижението е било по-голямо.

Според авторите на проучването влошаването на когнитивните функции в напреднала възраст може да се дължи на причина в пренаталния период, когато се формират структурите на мозъка.

Ето защо е изключително важно ранното откриване и лечение на високото кръвно налягане при бременни жени.

Предишни проучвания са показали, че хипертонията по време на бременност може да бъде причина за преждевременно раждане или раждане на деца с ниско тегло.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!