Начало / Бременност и раждане / Хормонален тест предсказва постнатална депресия

Хормонален тест предсказва постнатална депресия

фев. 3, 2009

бременност

Повишеното ниво на кортикотропин-релизинг хормон, продуциран от плацентата по време на бременност предсказва риска от развитие на постнатална депресия, показва проучване, публикувано в списание Archives of General Psychiatry.

Учени от Калифорнийския университет са провели проучване, в което са участвали 100 жени. Те са измерили нивото на кортикотропин-релизинг хормона в кръвта през 15, 19, 25, 31 и 37 гестационна седмица.

Резултатите са показали, че нивото на кортикотропин-релизинг хормона през 25 гестационна седмица най-точно предсказва вероятността да се развие постнатална депресия.

Повишеното ниво на кортикотропин-релизинг хормона по време на бременност повишава продукцията на кортизол, който помага на организма да се справи със стреса.

След раждането нивота на кортикотропин-релизинг хормона значително се понижава, при което намалява продукцията на кортизол.

Счита се, че жените, които имат по-високи нива на кортикотропин-релизинг хормон по време на бременност, ще имат по-изразено понижение на кортизола след раждането.

Постнаталната депресия обикновено започва 4 до 6 седмици след раждането и засяга 10 – 15 % от майките.

Известни рискови фактори за заболяването са анамнеза за депресия, напрегнат начин на живот, липса на подкрепа, безпокойство и стрес по време на бременност.

Според учените ако резултатите се потвърдят в по-голямо проучване, този тест може да се използва рутинно за скрининг на постнатална депресия.

Последни публикации