Начало / Бременност и раждане / Хормоните и тяхното значение по време на бременността

Хормоните и тяхното значение по време на бременността

дек. 10, 2012

По време на бременността жените преминават през много емоционални и физически промени. Особено силно влияние тук оказват хормоните. Те също така са и виновниците за някои по-неприятни състояния по време на бременността, като сутрешното гадене и умората. Освен това хормоните са особено важни и за развитието на бъдещия организъм и създаването на най-подходящата за това среда.

Кои са най-важните хормони по време на бременността?

1. Човешки хорион гонадотропин (ЧХГ)
Произвежда се от плацентата веднага след имплантацията на оплодената яйцеклетка. Открива се в урината още на 8-ия – 10-ия ден след оплождането, което се използва в тестовете за ранно откриване на бременност. При една нормална бременност нивата на ЧХГ се удвояват на всеки два дни през първите 10 седмици. ЧХГ стимулира развитието на жълтото тяло през първите три месеца и секрецията на прогестерон. Отговорен е за появата на симптоми като гадене, повръщане, отпадналост.

2. Прогестерон
През първият триместър на бременността се продуцира от жълтото тяло, а след този период от плацентата. Представлява един от най-важните хормони по време на бремнността. Той поддържа функцията на плацентата и релаксира гладките мускули на матката, като по този начин предотвратява техните контракции и позволява на плода спокойно да нараства. Прогестеронът обаче влияе и на гладката мускулатура на гастро-интестиналния тракт и пикочопроводните пътища. Под негово действие бременните може да страдат от киселини, чувство на подуване, киселинен рефлукс в по-късните стадии на бременността. Чувствителността и болезнеността на гърдите също се дължат на увеличените нива на прогестерон.

3. Естрогени
Естрогените са нужни за формирането на женските полови белези. Те се секретират обикновено от яйчниците, но по време на бременност и от плацентата. Нужни са за поддържане на бременността, а също така оказват влияние върху нивата на прогестерона през последните месеци. Естрогените допринасят за узряването на белите дробове, бъбреците, надбъбречните жлези и черния дроб на бъдещия организъм.

Други по-важни хормони са:
Окситоцин – неговите нива се покачват при разтягане на маточната шийка при започване на раждането. Той спомага за контракциите на матката. Друго негово влияние е стимулиране на лактацията. Важен за кърменето хормон е и пролактинът.

– Човешки хорион соматотропен хормон – известен още като човешки плацентарен лактоген. Този хормон оказва влияние върху правилното развитие на плода. Също така стимулира развитието на млечните жлези и подготовката им за лактация.

След раждането нивата на повечето от тези хормони бързо спадат и това може да стане причина за по-трудно приспособяване на младата майка към промените, които настъпват в живота й. Майките трябва да знаят, че е нормално да се чувстват объркани до една степен. Но ако тези чувства продължат по-дълго време е добре да се консултират с лекар.