Начало / Бременност и раждане / Как да намалите пигментацията по време на бременността?

Как да намалите пигментацията по време на бременността?

ян. 25, 2016

бременност

Потъмняването на кожата в някои области е често срещано по време на бременността. През този период нивата на женския хормон естроген се повишават значително. Това внезапно покачване на нивата на естроген стимулира продукцията на пигмента меланин, който се натрупва в определени области на кожата под формата на по-тъмни петна. Повишена пигментация по време на бременността най-често се наблюдава в областта на лицето, корема, врата, ареолите и гениталиите.

Има някои неща, които може да направите, за да намалите риска от повишена пигментация по време на бременността:

  • Избягвайте да излизате в часовете, когато слънцето е най-силно

За бременните не се препоръчва да са навън, когато слънцето е най-силно. Освен това специалистите съветват да не се излагат прекалено много на директна слънчева светлина, особено през летния сезон. Когато излизате навън намазвайте изложените на слънце части от тялото със слънцезащитен крем. Носете шапка и очила.

  • Използвайте почистващи продукти за лице

За да предпазите кожата на лицето от праха и вредните вещества, които се съдържат във въздуха е препоръчително да миете сутрин и вечер лицето си с измиващи гелове и да използвате лосион за премахване на грим. Използвайте продукти с добро качество и избягвайте да експериментирате с нова козметика, особено по време на бременността.

  • Медикаменти

Някои медикаменти могат да бъдат използвани за намаляване на пигментацията по време на бременността, но задължително трябва да се консултирате със специалист преди да започнете тяхната употреба. По-често използваните продукти съдържат азелаинова и ретиноева киселина.

  • Коректор

Ако повишената пигментация в областта на лицето ви смущава може да използвате коректор за изравняване на тена и по-добър външен вид. След раждането тези петна постепенно ще изчезнат от само себе си.

  • Хранете се със свежи плодове и зеленчуци

Приемът на свежи плодове и зеленчуци като ябълки, спанак или краставици може да помогне за намаляването на нежеланата пигментация по време на бременността. Плодовете и зеленчуците ще ви доставят нужните витамини и минерали за по-добрия вид на вашата кожа.

След раждането специалистите съветват да кърмите бебето, колкото може по-дълго, защото кърменето също спомага за изчезване на тъмните петна.