Начало / Бременност и раждане / Как да подготвите тялото си за зачеване?

Как да подготвите тялото си за зачеване?

май 29, 2014

За да родите здраво дете е нужно преди това да подготвите тяло си по най-добрия начин. Вашето здравословно състояние може сериозно да повлияе на развитието на бъдещото ви дете. Необходимо е да направите някои промени в начина си на живот, като например да се храните здравословно и да спортувате повече.

Преди да започнете с опитите за забременяване е препоръчително да посетите вашият личен лекар, който да извърши някои предварителни тестове, които да установят вашето здравословно състояние.

Най-често извършваните тестове са:

  • пълна кръвна картина
  • изследване за хепатит и ХИВ/СПИН
  • изследване на щитовидни хормони
  • изследване за полово-предавани заболявания, като гонорея и хламидия.

Ако страдате от хронично заболяване, като например диабет, астма, епилепсия е нужно да се консултирате със специалист. В някои случаи може да се наложи промяна на схемата на лечение за увеличаване на шансовете за забременяване. При жените с лупус забременяването може да бъде рисково, затова е нужно заболяването да бъде в ремисия и по време на бременността да бъдат следени често от специалист.

Ако се наложи промяна на схемата ви на лечение изчакайте известно време организмът ви да свикне с новите медикаменти преди да започнете опитите за зачеване. Специалистите препоръчват този период да бъде около три месеца.

Ако преди сте се пазили от нежелана бременност с орални контрацептиви е нужно да ги спрете и да изчакате поне една седмица след приема на последната опаковка преди да започнете с опитите за бебе. Някои специалисти дори препоръчват жени да изчакат да мине един цикъл без противозачатъчни.

Жените, които желаят да забременеят е препоръчително да проверят дали са получили всички ваксини включени във ваксинационния календар. Вече е възможно жените, които не са ваксинирани против рубеола да го направят и по-късно преди забременяване.

Сега е най-добрият момент да започнете да приемате пренатални витамини и фолиева киселина. Най-добре е това да стане няколко месеца преди да забременеете. Някои от дефектите в развитието на бебето, от които предпазват тези витамини се развиват още в най-първите месеци от бременността, когато е възможно все още дори да не знаете, че сте бременна.

Ако желаете да забременеете е нужно да направите някои промени в начина си на живот. Започнете да се храните здравословно. Избирайте храни богати на фибри и яжте повече плодове и зеленчуци. Опитайте се да си съставите меню, което да съдържа всички необходими хранителни вещества.

Друга важна промяна в начина на живот са редовните тренировки, с които да поддържате тялото си във форма. Изберете си спорт, който ви допада и ви помага да изпуснете напрежението събирано по време на работния ден. Ако сте пушачка е нужно да спрете цигарите, ако искате да осигурите на бъдещото си бебе по-големи шансове за оптимално развитие.

Прочетете за:
Как да увеличите шансовете си за зачеване?