Начало / Бременност и раждане / Как да свалим излишното тегло след бременността?

Как да свалим излишното тегло след бременността?

авг. 27, 2013

наддаването

Наддаването на тегло по време на бременността е нормален процес. Обикновено жените качват около 15 килограма по време на бременността. С раждането на бебето всичките килограми не изчезват веднага и повечето жените се опитват да свалят излишните килограми възможно най-бързо.

Целият процес на връщане на килограмите преди настъпването на бременността трябва да бъде плавен. Рязкото сваляне на килограми не е препоръчително, защото тези резултати не са дълготрайни. Ето и някои лесни за изпълнение съвети, които може да приложите, за да свалите натрупаните по време на бременността килограми:

Упражнявайте се редовно

Веднага след възстановяването от раждането и след като лекарят, който е следил вашето състояние след раждането установи, че сте напълно здрава може да започнете постепенно с тренировките. Добре е да започнете с упражнения с ниска интензивност и да увеличавате натоварването бавно. Може да започнете с 30 минути тичане.

Освен, че редовните упражнения спомагат за свалянето на ненужните килограми те помагат и за справянето със следродилната депресия и проблемите със съня, от които може да се оплаква жената след раждане.

Правилен хранителен режим

Добре изграденият хранителен режим може много да спомогне за сваленто на излишните килограми. Хранете се редовно на малки порции. Между храненията може да заситите глада си с плодове и зеленчуци. Ако кърмите бебето си е изключително важно да не се лишавате от основните хранителни вещества и да имате добре балансирана диета, която да осигурява на вашето бебе хранителните вещества, от които има нужда.

Рибата е една от храните, които задължително трябва да фигурира в менюто ви. Тя е изключително богата на омега-3 мастни киселини, които спомагат за доброто развитие на нервната система на вашето бебе.

Млечните продукти са също много важни за кърмещите майки, защото те ви доставят нужните количества калций за здравето на вашите кости. Не забравяйте да си набавяте и достатъчно белтъци. Пилешкото месо и бобовите храни са много добър източник на този вид хранителни вещества.

Кърмете бебето си

Все още има спорове по въпроса дали кърменето спомага за намаляването на излишните килограми, натрупани по време на бременността. Единственото сигурно е, че кърмата е най-добрата храна за вашето бебе, която му доставя всички нужни хранителни вещества. Ако кърмите хранителния ви режим трябва да бъде с около 300 калории повече от този при жените, които не кърмят.

Пийте течности

Пиенето на достатъчно течности през целия ден ще ви предпази от дехидратация. Освен това с честото пиене на течности вие няма да огладнявате толкова често и освен това правилната хидратация спомага по-добрия метаболизъм.

Редовен сън

Може би ви изглежда невъзможно да спите цели 8 часа през нощта имайки напредвид, че сега всичко се върти около вашето бебе и часовете за хранене. Важно е обаче да спите, колкото се може повече, защото недоспиването може да затрудни вашето отслабване. В едно проучване е установено, че майките, които са спели по-малко от пет часа през нощта сваляли по-трудно килограмите, натрупани през бременността, от майките, които спели по седем часа през нощта.