Начало / Бременност и раждане / Как да увеличите шансовете си за забременяване

Как да увеличите шансовете си за забременяване

дек. 17, 2012

За някои двойки забременяването е много лесен процес и не са им нужни много опити. При други обаче процесът може да отнеме много време и дори в някои случаи е нужна  медицинска помощ. Ако се опитвате да забременеете от известно време, но не се получава не се паникьосвайте. Ето някои полезни съвети, които може да използвате с вашия партньор.

– Преди да започнете опити е добре да си направите профилактични прегледи, за да може да установите в какво състояние се намира вашия организъм.

– Трябва да разбирате процесът на овулация и менструалния си цикъл. Тъй като по време на овулация имате най-големи шансове за забременяване е важно да знаете, кога настъпва тя при вас. Затова трябва да следите менструалния си цикъл. Между седмия и единадесетия ден от вашия цикъл, тялото ви отделя хормони, които стимулират растежа на яйцеклетката и подготвят лигавицата на матката за имплантацията на оплодената яйцеклетка. Жените са най-фертилни в периода между 11 и 15 ден от цикъла, когато настъпва овулацията.

– Има някои храни, които естествено засилват шансовете за забременяване. Ядки, семена и пълнозърнестите храни са едни от тях. Една жена, която желае да забременее е добре да увеличи приема на цинк и калций. Трябва да приемате храни богати на омега-3 мастни киселини като например зехтин, сьомга и орехи.

– Правете редовно секс. Някои двойки се стремят да осигурят перфектните условия за зачеване и изчакват овулацията, вместо да правят редовно секс. Вярно е, че жените не забременяват ако не овулират, но също така те не могат да са напълно сигурни, кога точно ще настъпи овулацията, затова редовния секс би подобрил шансовете за забременяване.

– Вероятно сте чували хората да казват, че е добре да лежите след секс с вдигнати нагоре крака, за да увеличите шансовете си. Добре е наистина да полежите за известно време в леглото след сексуален контакт, но не е нужно и да сте с вдигнати крака.

– Водете здравословен начин на живот. Добре е да правите редовни упражнения, но не и да прекалявате с тях, защото прекаленото натоварване може да намали шансовете ви за забременяване и да доведе до преуморе. Полезно е да се упражнявате по 30 минути дневно пет дни в седмицата.

– Много е важно да спрете приема на вредни вещества като алкохол и цигари. Много жени се опитват да забременеят, докато продължават да пушат без да осъзнават, че това пречи на тяхното здраве, както и на здравето на бъдещия организъм. Не трябва да чакате да разберете, че сте бременна, за да спрете цигарите и алкохола.