Начало / Бременност и раждане / Как да увеличите шансовете си за зачеване на близнаци

Как да увеличите шансовете си за зачеване на близнаци

окт. 18, 2013

близнаци

Много хора се питат какво трябва да направят, за да имат близнаци. Докато в повечето случаи всичко зависи от съдбата, някои двойки споделят, че определени фактори са спомогнали мечтата им за близнаци да се изпълни. Повечето от тези методи не са научно доказани, но от друга страна са доказали своят принос за раждането на близнаци.

Проследете вашето фамилно дърво и това на партньора ви

Двойки, при които някой от двамата има брат или сестра близнак са с много по-големи шансове за зачеване на близнаци от останалите. Освен това ако във вашата фамилия или тази на партньора ви има близнаци шансовете за раждане на близнаци също се покачват.

Ако сте на 30 години или повече имате по-големи шансове за близнаци

По-възрастните жени имат по-малки шансове за зачеване, но когато забременеят те по-често раждат близнаци. Това е така, защото много често жените над 35 години има множествена овулация и отделяне на няколко яйцеклетки едновременно. Това увеличава шансовете за оплождане на повече от една яйцеклетка и раждането на близнаци.

По-едрите жени раждат близнаци

Може да звучи малко странно, но наистина по-пълните жени раждат близнаци по-често от останалите. Това разбира се не значи, че трябва да започнете да се храните нездравословно и да затлъстявате. Може малко да покачите теглото си, но в разумни граници, така че теглото да не пречи на предстоящата бременност. Може да увеличите приема на млечни продукти като прясно мляко, масло, сирене и кисело мляко.

Потърсете специализирана помощ

Технологията на човешката репродукция през последните години претърпя драматични промени. Има лекарствени средства, които стимулират овулацията и един от техните странични ефекти е, че могат да увеличат риска от зачеване с близнаци. Не трябва обаче да прибягвате до метода ин витро, в желанието си да имате близнаци. Този метод се препоръчва само при двойки, които не успяват да заченат по естествен път.

Приемайте хранителни добавки, които съдържат фолиева киселина

Има няколко проведени проучвания относно връзката между приема на фолиева киселина и раждането на близнаци. Едно австралийско проучване е установило, че жените, които приемат фолиева киселина преди да заченат имат по-голям шанс за зачеване на близнаци. Всъщност според това проучване вие бихте имали 40% по-голям шанс за близнаци, ако приемате добавки с фолиева киселина, докато се опитвате да забременеете. Все още е спорен фактът дали наистина фолиевата киселина има такъв ефект върху организма на жената, но приемът на фолиева киселина предпазва от дефекти на невралната тръба, тъй че е препоръчително да приемате добавки без значение дали те ще помогнат да родите близнаци.

Прочетете за:
Многоплодна бременност