Начало / Бременност и раждане / Как майките да се справят със стреса след раждането на дете?

Как майките да се справят със стреса след раждането на дете?

окт. 8, 2015

Раждането на дете е едно от най-емоционалните преживявания за всяка жена. Може да сте изчели много книги и да сте посетили курсове за грижи за новороденото, но няма как да сте напълно подготвени за множеството задължения и тревоги, които ще ви съпътстват през първите месеци след раждането на най-скъпото ви същество.

Самото раждане ще ви изтощи изключително много и ще ви е нужно време да се възстановите, но няма да имате напълно тази възможност покрай грижите за новороденото дете. Едновременно с това хормоните във вашето тяло се нагласят към нови нива и това може да доведе до известна следродилна депресия. Обикновено тя може да се изяви около 5 дена след раждането.

Сами може да предположите, че живота с новородено е доста хаотичен и натоварващ. Може да ви се струва, че грижите за вашето дете поглъщат цялото ви време и това е така, но с времето ще изградите определен ритъм в своето ежедневие и ще започнете да се чувствате по-добре. Някои от нещата, които може да направите, за да се справите по-успешно с грижите по новороденото и да намалите стреса са:

  • Съставете план с партньора си

В първите седмици след раждането, когато все още се възстановявате ще имате нужда от помощ от партньора си и своите близки. Ако мъжът ви не може да си вземе отпуск и да ви помогне, помолете майка си или друг ваш близък да ви отмени в домакинските задължения, за да може да се фокусирате върху грижите за детето и да почивате през останалото време. Поговорете с партньора си кои задължения може да поеме той, като например пазаруване и готвене през първите месеци, докато вие възстановите силите си и свикнете с това да сте майка и домакиня едновременно.

  • Отложете проекти, които биха ви изтощили допълнително

В началните месеци след раждането едва ли ще имате енергия да спортувате или да изпълнявате любими дейности, които преди сте извършвали ежедневно. Сега е времето, когато трябва да се фокусирате основно върху грижите за своето дете и да се радвате на времето прекарано с него. Когато то отрасне малко отново ще може да спортувате и да отделяте време за себе си.

  • Излизайте на разходки

Когато отглеждате новородено някои дни у дома могат да ви се струват много дълги и изморителни. За да се разсеете е препоръчително редовно да излизате на разходка с вашето дете. Тя ще е полезна не само за вас, за да смените малко обстановката, но и за детето, което има нужда от ежедневни разходки.

  • Хранете се добре

След раждането на детето е особено важно да се храните здравословно, за да доставите всички нужни хранителни вещества на вашето дете чрез кърмата. Освен това трябва да си доставяте нужната енергия, за да се справите с ежедневните задачи. Приемайте, колкото се може повече плодове и зеленчуци. Пълнозърнестите храни са особено подходящи за вас, защото освобождават енергията си по-бавно.

Прочетете за:
Как майките да се справят със стреса след раждането на дете? – част 2