Начало / Бременност и раждане / Как майките да се справят със стреса след раждането на дете?

Как майките да се справят със стреса след раждането на дете?

окт. 27, 2015

майка-стрес

Продължение на част 1

Раждането на дете и промените, които настъпват с това може да е свързано с много стрес и умора, но радостта от появата на нов живот помага на майките да се справят и да преодолеят по-лесно трудностите. Има някои неща, които може да направите, за да преминете по-лесно през първите месеци след раждането и да свикнете с новия си начин на живот:

  • Не се преуморявайте

Не се опитвайте да свършите всичко наведнъж. Прането и чиниите в мивката не са по-важни от грижите за вашето бебе. Ако имате много неща за вършене може да си направите списък и да отмятате това, което сте свършили. По-важно е детето ви да е щастливо и да бъдете с него от това да изгладите например, особено през първите седмици, когато все още сте изтощена от раждането и свиквате с новия режим.

  • Намерете приятелки с деца

Ако това ви е първо дете в началото може да се чувствате изолирана и да ви липсва стария ви живот. Опитайте се да се запознаете с майки с деца, които срещате често в парка например. Така ще имате с кого да си говорите и който ще знае през какво преминавате. Може да посещавате класове за обучение за грижи за новородени, на които може да се запознаете с други майки.

  • Приемайте предложения за помощ

Ако майка ви или партньорът ви предлагат да ви отменят в пазаруването или готвенето например, не отказвайте. Да приемете помощ не е признак на слабост. Вие също имате нужда от почивка и ако някой може да ви помогне това е добре дошло.

  • Отделете малко време за себе си

След раждането може да се чувствате напълно погълната от грижите за детето си, но трябва да отделяте и по малко време за себе си. Помолете партньора си или някой близък да гледа детето, а вие се разходете за малко сама, отидете на фризьор или обиколете магазините. Имате нужда да се откъснете за кратко от грижите за детето, за да се презаредите с енергия.

  • Спете, когато бебето спи

Това е един от изпробваните съвети, който е добре да спазвате. Сънят е изключително важен, както за бебето, така и за майката. С партньора ви може да се редувате кой да спи при детето през нощта, за да може да поспите поне няколко часа без притеснения дали се е събудило или не, а партньорът ви може да ви събуди, ако кърмите и детето трябва да се нахрани.