Начало / Бременност и раждане / Как точно става зачеването?

Как точно става зачеването?

апр. 6, 2015

Ако трябва да бъдем честни голяма част от нас се наслаждават на сексуалния контакт, но малка част знаят точно как става зачеването на нов живот. Добре е да бъдем подготвени по този въпрос, когато решим да направим тази важна стъпка в живота си.

Жените се раждат с всичките свои яйцеклетки, които през първите години преди настъпването на полова зрялост са все още незрели и не могат да изпълнят своята функция. След започване на менструацията на жената всеки месец от единия от двата яйчника се отделя по една зряла яйцеклетка с цел да бъде оплодена. Този момент се означава като овулация. Едновременно с това женският организъм се подготвя за вероятния нов живот, който ще расте в него, като лигавицата на матката надебелява в резултат на повишаване на нивата на естроген. Ако яйцеклетката не се оплоди удебелената лигавица се отлющва и след известно време настъпва менструация.

По време на еякулация мъжът отделя около 250 милиона сперматозоида. След попадането им в женския организъм те започват да търсят своя път към яйцеклетката. Сперматозоидите могат да преживеят до 5 дни в жената. Това означава, че не е нужно задължително да сте в овулация по време на сексуалния контакт. Така например вие може да правите секс в Понеделник, но да забременеете в Сряда, защото в Понеделник все още не е имало отделена зряла яйцеклетка.

Веднъж след като един от всички сперматозоиди достигне до яйцеклетката той я опложда. Само един сперматозоид може да навлезе в яйцеклетката, защото след неговото навлизане стената й става много дебела и не пропуска други.

През следващите 24 часа след оплождането яйцеклетката започва да се дели интензивно. Тя остава в маточните тръби за следващите три дни. Оплодената яйцеклетка, която още се нарича зигота се дели и постепенно се придвижва от тръбите към ендометриума на матката, където тя се имплантира. Постепенно зиготата се превръща в куха топка от клетки наречена бластоцист. Преди да се имплантира в ендометриума бластоцистът се лишава от външния си протективен слой. Някои жени забелязват леко зацапване на бельото един-два дни именно в периода на имплантация на бластоциста.

За три седмици клетките на бластоциста нарастват и се формира струпване от клетки, като първо започват да се оформят нервните клетки на бебето. Вашето бебе в началото се нарича ембрион до 8 седмица от бременността. След тази седмица до момента на раждането растящото бебе се нарича с медицинския термин фетус.

Един от най-важните хормони в първите седмици от бременността е човешкия хорионгонадотропин, който може да се открие в кръвта и урината на бременната. Именно на откриването на този хормон в урината се основават съвременните тестове за бременност.