Меню

Ако трябва да бъдем честни голяма част от нас се наслаждават на сексуалния контакт, но малка част знаят точно как става зачеването на нов живот. Добре е да бъдем подготвени по този въпрос, когато решим да направим тази важна стъпка в живота си.

Жените се раждат с всичките свои яйцеклетки, които през първите години преди настъпването на полова зрялост са все още незрели и не могат да изпълнят своята функция. След започване на менструацията на жената всеки месец от единия от двата яйчника се отделя по една зряла яйцеклетка с цел да бъде оплодена. Този момент се означава като овулация. Едновременно с това женският организъм се подготвя за вероятния нов живот, който ще расте в него, като лигавицата на матката надебелява в резултат на повишаване на нивата на естроген. Ако яйцеклетката не се оплоди удебелената лигавица се отлющва и след известно време настъпва менструация.

По време на еякулация мъжът отделя около 250 милиона сперматозоида. След попадането им в женския организъм те започват да търсят своя път към яйцеклетката. Сперматозоидите могат да преживеят до 5 дни в жената. Това означава, че не е нужно задължително да сте в овулация по време на сексуалния контакт. Така например вие може да правите секс в Понеделник, но да забременеете в Сряда, защото в Понеделник все още не е имало отделена зряла яйцеклетка.

Веднъж след като един от всички сперматозоиди достигне до яйцеклетката той я опложда. Само един сперматозоид може да навлезе в яйцеклетката, защото след неговото навлизане стената й става много дебела и не пропуска други.

През следващите 24 часа след оплождането яйцеклетката започва да се дели интензивно. Тя остава в маточните тръби за следващите три дни. Оплодената яйцеклетка, която още се нарича зигота се дели и постепенно се придвижва от тръбите към ендометриума на матката, където тя се имплантира. Постепенно зиготата се превръща в куха топка от клетки наречена бластоцист. Преди да се имплантира в ендометриума бластоцистът се лишава от външния си протективен слой. Някои жени забелязват леко зацапване на бельото един-два дни именно в периода на имплантация на бластоциста.

За три седмици клетките на бластоциста нарастват и се формира струпване от клетки, като първо започват да се оформят нервните клетки на бебето. Вашето бебе в началото се нарича ембрион до 8 седмица от бременността. След тази седмица до момента на раждането растящото бебе се нарича с медицинския термин фетус.

Един от най-важните хормони в първите седмици от бременността е човешкия хорионгонадотропин, който може да се открие в кръвта и урината на бременната. Именно на откриването на този хормон в урината се основават съвременните тестове за бременност.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!