Начало / Бременност и раждане / Как влияе стресът по време на бременността на развитието на вашето бебе?

Как влияе стресът по време на бременността на развитието на вашето бебе?

дек. 6, 2013

Всички знаем, че стресът се отразява зле върху здравето и може да доведе до развитието на най-различни заболявания. Бременността сама по себе си е стресов период за жената и нейното тяло. Физическите и хормоналните промени, които настъпват в организма на жената могат да бъдат много плашещи за жените, които стават майки за пръв път.

Освен самата бременност в живота на жената може да има много други поводи за тревоги, които допълнително да покачат нивата на стреса. Всичко това може да се отрази неблагоприятно на развитието на вашето бебе, ако не се научите как да се справяте със стреса. Някои от по-често срещаните ефекти на стреса върху бременността на жената са:

Преждевременно раждане

Има много причини за преждевременно раждане и една от тях е високото ниво на стрес, на който е подложена жената. Продължителността на бременността е средно 40 гестационни седмици. Толкова е времето, нужно на органите на бебето да се развият и да започнат да функционират правилно. Колкото по-рано се роди едно бебе, толкова по-голям риск има при него да се развият различни усложнения.

Стресът кара мозъкът ни да секретира хормони, като например кортикотропин-рилийзинг хормона. Този хормон има отношение към продължителността на бременността и обикновено неговото количество достига своя максимум през третия триместър към края на бременността, което води и до по-чести контракции. В едно проучване от 1999 година, публикувано в Американския журнал по Акушерство и гинекология се твърди, че при жените, които са родили преждевременно нивата на кортикотропин-рилийзинг хормона са били значително по-високи.

Ниско тегло при раждане

Теглото, с което се ражда бебето е много важно и то не само като статистика. То е важно от медицинска гледна точка. За едно бебе се казва, че е с ниско тегло при раждане, ако се е родило с тегло по-ниско от 2500 грама. Някои бебета са просто малки и ниското тегло не пречи на тяхното по-нататъшно развитие, но при други ниското тегло се дължи на някакъв проблем по време на бременността, който пречи на тяхното нормално развитие. Бебетата с ниско тегло при раждане са рискови за развитие на хипогликемия и затова трябва внимателно да бъдат проследявани след раждането.

Хормоните, които се отделят в организма по време на стрес – кортизол, епинефрин и норепинефрин предизвикват стеснение на кръвоносните съдове, включително и тези, отговорни за изхранването на плода. Това би влошило храненето на плода и да доведе до недостатъчно наддаване на тегло.

Повишен риск от инфекции

Хормоните, които се отделят по време на стресови ситуации могат да влошат състоянието на имунната ви система. Хората, които са подложени на стрес са постоянно с повишено внимание. Хроничния стрес може да доведе до намаляване на количеството клетки, отговорни за борбата с инфекциите. По време на бременността нормално се наблюдава снижаване на имунитета, а при наличието на стрес допълнително имунитета се влошава.

Повишен риск от здравословни проблеми, по-късно в живота на детето

Учените са доказали, че стресът може да повлияе не само върху самата бременност, но и върху здравето на детето занапред в живота му. Развитието на неговия мозък може да бъде затруднено, при някои деца се наблюдават поведенчески и емоционални проблеми, особено в първите няколко месеца от тяхното развитие.

Някои деца срещат проблеми в училище и се развиват малко по-бавно от връстниците си, при други се наблюдават затлъстяване, развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.