Начало / Бременност и раждане / Каква е причината за лъжлива бременност

Каква е причината за лъжлива бременност

май 1, 2013

Бременността обикновено е много емоционален период за бъдещите родители. Но в някои случаи бременността не приключва с раждането на бебе. В редки случаи жената може да си мисли, че е бременна и да изпитва симптоми на бременност, но в краен случай да се окаже, че при нея няма наличие на развиващ се фетус.

Фалшивата бременност, известна още с медицинския термин псевдоциеза е състояние, при което жената вярва, че е бременна, но всъщност при нея не се наблюдава бременност. Жените с псевдоциеза могат да изпитват от един до всички симптоми, характерни за началната бременност, с изключение на наличие на фетус. В редки случаи фалшивата бременност може да се наблюдава и при мъжете. Това състояние се наблюдава по-често при мъже, чиято партньорка в момента е бременна.

Какви са причините за лъжлива бременност?

В основата на псевдоциезата са психологични причини. Според докторите някои психологични фактори могат да излъжат тялото, да си мисли, че жената наистина е бременна. Емоционална или  психическа травма поради безплодие, повтарящи се спонтанни аборти, желание на жената да се омъжи или наближаваща менопауза могат да накарат жената силно да желае да забременее. Това от своя страна може да доведе до фалшива бременност и поява на симптоми на бременност, като например подуване на корема, увеличаване на гърдите и дори усещане на детски движения. Мозъкът на жената обърква тези знаци с бременност и започва да произвежда хормони на бременността – естроген и пролактин. Това от своя страна засилва симптомите на бременност.

Някои учени твърдят, че бедността, липсата на образование, сексуалната травма, или проблеми във връзката между партньорите може да изиграят роля в развитието на лъжлива бременност.

Какви са симптомите на фалшива бременност?

Жените с лъжлива бременност изпитват много от симптомите на наистина бременните жени:
– нарушение в менструалния цикъл – липса на цикъл за известен период от време;
– подуване в областта на корема;
– уголемени и болезнени гърди, в някои случаи има дори отделяне на кърма от гърдите;
– усещане на детски движения;
– покачване на телесното тегло;
– гадене и повръщане.

Когато една жена вярва, че е бременна в продължение на няколко месеца е много трудно да й бъде съобщена новината, че тя всъщност не е бременна. Лекарите трябва да говорят с нея внимателно с помощта на психолог, за да бъде подпомогнато нейното възстановяване след този тежък момент.