Начало / Бременност и раждане / Какви видове ектопична бременност има?

Какви видове ектопична бременност има?

дек. 20, 2013

Бременността започва с оплождането на яйцеклетката. Нормално яйцеклетката се вгражда в лигавицата на матката, но има случаи, в които тя се имплантира извън матката. В такъв случай става въпрос за ектопична бременност.

Най-често при ектопичната бременност яйцеклетката се вгнездява в някоя от двете фалопиеви тръби, които я пренасят от яйчниците до матката. Освен във фалопиевите тръби, оплодената яйцеклетка може да се вгнезди в перитонеалната кухина или цервикалния канал. Обикновено симптомите на ектопична бременност започват да се проявяват около 2 седмици след очаквания цикъл.

Какви видове ектопична бременност има?

Тубарна бременностоплодената яйцеклетка се имплантира в лигавицата на фалопиевите тръби, които имат функцията да транспортират яйцеклетката от яйчниците до матката. Тръбите имат множество гънки, които да попречат на яйцеклетката да достигне до матката и в такъв случай тя остава в някоя от тях и там започва развитието на ембриона. Обикновено с нарастването на плода настъпва разкъсване на фалопиевата тръба и преждевременно прекъсване на бременността.

Яйчникова бременност – това е много рядко срещан вид ектопична бременност, при която оплождането на яйцклетката се извършва в перитонеалната кухина и тя се имплантира в единия от яйчниците. В резултат на това настъпва сериозен кръвоизлив, който може да застраши живота на жената.

Интраабдоминална бременноств този случай яйцеклетката отново се опложда в перитонеалната кухина и се имплантира в някоя част на перитонеалната кухина. Този вид ектопична бременност може да напредне значително преди да бъде диагностицирана. Обикновено тя се открива около 16-20 гестационна седмица. Има няколко съобщени случая на износена интраабдоминална бременност.

Цервикална бременност – при този вид ектопична бременност яйцеклектата се опложда в цервикалния канал и започва своето развитие там. Ембрионът не може да бъде изхранен от тъканите на цервикалния канал и впоследствие настъпва кръвоизлив и бременността се прекъсва.

Хетеротопична бременност – в редки случаи може да има оплождане едновременно на две яйцеклетки, като едната се имплантира в матката, а другата в структура извън матката. Обикновено ектопичната бременност се открива първо, поради съпровождащата я болка, а впоследствие може да бъде установена и вътрематочната бременност  и може да има запазване на ембриона след прекъсването на ектопичната бременност.

Случаите на ектопична бременност са по-чести при жени, с история за заболявания на фалопиевите тръби, предишна ектопична бременност и асистирана репродукция. Ектопичната бременност се свързва с повишен риск за майчина смъртност. Отстраняването на плацентата от мястото където тя се е прикрепила може да бъде съпроводено от сериозен, животозастрашаващ кръвоизлив.

Прочетете за:
Извънматочна бременност