Начало / Бременност и раждане / Какво представлява гестационният диабет?

Какво представлява гестационният диабет?

мар. 7, 2016

гестационен диабет

По време на бременността плацентата доставя хранителни вещества на плода и освен това произвежда някои хормони, които са важни за поддържането на бременността. Някои от тези хормони – естроген и кортизол могат да попречат на действието на инсулина, който се произвежда в тялото на жената. Този ефект е познат като контраинсуларен и може да бъде засечен около 20-24 гестационна седмица.

С нарастването на плацентата се произвежда по-голямо количество от хормоните кортизол и естроген и все повече може да се нарушава действието на инсулина и ако организмът на жената не успее да произведе достатъчно допълнителен инсулин се развива гестационен диабет. Около пет процента от бременните жени се диагностицират с гестационен диабет.

Защо е опасен диабетът по време на бременността?

Бременните диабетички са по-склонни към развитие на инфекции на пикочните пътища. При тях по-често се среща прееклампсия. Освен това повръщанията през първата половина на бременността могат да протекат много по-тежко.

При жените с гестационен диабет има висок риск от сериозни усложнения по време на бременността и при раждането. При тях има по-голям процент на преждевременно родени деца или на мъртвородени деца.

Какви са рисковете за бебетата на жени с гестационен диабет?

При новородените бебета на жени с гестационен диабет могат да се наблюдават някои от следните усложнения на тяхното здраве:

Хипогликемия – при хипогликемията кръвната захар на бебето е под нормата. Тя може да се наблюдава ако нивата на кръвната захар на майката са били завишени за по-дълъг период от време, което причинява завишаване на нивата на инсулина в кръвта на плода. След раждането инсулинът продължава да е във високи стойности без обаче бебето да има нужда от толкова много от този хормон и поради тази причина се стига до понижаване на кръвната захар на бебето, което може да бъде много опасно за него.

Макрозомия – под макрозомия се разбира бебе, родено с размери и тегло значително по-големи от нормалното. Ако кръвната захар в кръвта на майката е с повишени стойности, поради гестационен диабет то тя преминава и към плода, което кара неговия панкреас да произвежда повече инсулин и в резултат тялото му нараства повече от нормалното.

Травма по време на раждане – тя може да настъпи поради по-големите размери на бебето.

Респираторен дистрес – прекалено многото инсулин в кръвта на бебето поради гестационен диабет на майката забавя образуването на сърфактант, който е нужен за съзряването на белите дробове и способността на бебето да се адаптира към новата среда на живот.

Какво може да направите ако ви диагностицират с гестационен диабет?

Ако ви бъде поставена диагноза гестационен диабет ще е нужно редовно да следите нивата на кръвната си захар и да спазвате някои съвети:

Хранете се здравословно – диетата на жените с гестационен диабет трябва да бъде балансирана и те да получават достатъчно белтъци, мазнини и въглехидрати. За да поддържате нивата на глюкозата в норма е изключително важно да не пропускате хранене, особено закуска. Друго важно нещо е да избягвате да консумирате сладкиши и газирани напитки, които съдържат големи количества захар.

Упражнявайте се – проучванията сочат, че умерените упражнения са изключително полезни за поддържането на кръвната захар в норма. Опитвайте се всеки ден по 30 минути да ходите пеша или говорете с вашия гинеколог какви упражнения може да правите, докато сте бременна.

Приемайте медикаменти, ако се налага – ако не успявате да поддържате нивата на глюкозата в кръвта в норма може да се наложи да приемате медикаменти. При по-тежко състояние може да се пристъпи и към инжектиране на инсулин.

Прочетете за:
Гестационен диабет