Начало / Бременност и раждане / Какво представлява индуцираното раждане?

Какво представлява индуцираното раждане?

юли 8, 2014

Под индуцирано раждане се разбира такова, което е предизвикано по изкуствен начин. Такъв вид раждане се среща често в днешно време. Има много фактори, които могат да накарат вашият гинеколог да ви препоръча индуцирането на раждане, основно когато има някакъв риск за майката или детето.

Какви са по-честите причини за индуцирано раждане?

По-често се налага изкуствено предизвикване на раждане в следните случаи:

  • ако терминът на бременната е минал и тя не е родила по естествен път
  • при изтекли околоплодни води без да е започнало раждане. Ако жената не роди ден след това има повишен риск от инфекция, както за бебето, така и за майката. За това в такива случаи специалистите препоръчват предизвикването на раждане.
  • бременни с диабет. При жените с това заболяване се препоръчва индуцирано раждане след 38 гестационна седмица, ако бременността протича нормално.
  • наличие на вътрематочна инфекция
  • при отлепване на плацентата от стената на матката, при което се нарушава нормалното изхранване на плода.

Възможно е ако терминът на жената е минал да се изчака две седмици, в случаи че раждането започне по естествен начин. Ако обаче вашият гинеколог е притеснен за вашето здраве или раждането не се осъществи през тези две седмици е нужно то да бъде предизвикано по изкуствен път.

Прекаленото забавяне на раждането след термин не е препоръчително и за бебето, защото колкото по-дълго продължава бременността, толкова по-голямо ще стане то и това би затруднило вагиналното раждане. Освен това с времето плацентата остарява и по такъв начин нормалното изхранване на бебето може да бъде затруднено.

Какви начини има за предизвикване на раждане?

Има няколко познати метода:

Разкъсване или отделяне на амниотичната мембрана

По време на тази процедура лекарят или акушерката поставя пръст на отвора на шийката на матката и върти пръста си, докато се отдели амниотичната торбичка. В резултат на това се стимулира продукцията на простагландин, за който се знае, че стимулира раждането. Процедурата не е особено приятна за жените и е възможно да бъде нужно да се повтори няколко пъти преди да започне раждането.

Простагландини

Простагландинът е хормоноподобна субстанция, която стимулира разширяването на маточната шийка и маточните контракции. Възможно е поставянето на вагинален песар, който отделя простагландини. Лекарите съветват жените, докато чакат простагландините да окажат своя ефект да се разхождат, за да може по такъв начин допълнително да стимулират раждането. Това е най-често прилаганият метод за индукция. Въпреки това има съвсем малък риск от прекалена стимулация на матката от простагландините и в резултат намаляване на притока на кислород към плода.

Изкуствено пукане на околоплодния мехур

Този метод се препоръчва само ако простагландините не могат да бъдат приложени. При него лекарят прави малка дупка в околоплодния мехур. Този метод на индукция се препоръчва, в случаите когато маточната шийка е размекната и е започнала да се разширява.

В някои случаи обаче тази процедура не води до настъпване на раждане и по този начин се увеличава риска от инфекция за майката и детето след пукването на околоплодния мехур. Затова повечето специалисти избягват този метод и го използват едва когато раждането вече е започнало.