Начало / Бременност и раждане / Какво представлява плацентата?

Какво представлява плацентата?

сеп. 23, 2014

Плацентата има жизненоважна роля по време на бременността на жената. Тя се образува приблизително около 12-та гестационна седмица и се разполага по вътрешната стена на матката. Плацентата доставя кислород и хранителни вещества на вашето растящо бебе и отделя ненужните продукти от кръвта на бебето.

Основната функция на плацентата е да осигурява на плода нужните за растежа му хранителни вещества и кислород. Кръв от майката преминава към плацентата, където през пъпната връв кръвта и хранителните вещества стигат до плода.

Друга важна функция на плацентата е производтството на хормони. Основният хормон, който се продуцира е човешкият плацентарен лактоген, който стимулира образуването на повече глюкоза в майчиният организъм, нужна за изхранването на плода. Освен това плацентата произвежда и известно количество женски полови хормони – естроген и прогестерон. Тези хормони имат за цел да предпазят жената от предварителни контракции, които биха застрашили доносването на плода и освен това да подготвят матката за момента, в който ще настъпи раждането.

Кои фактори могат да се отразят негативно на развитието на плацентата?

Много и различни състояния могат да повлияят негативно на развитието на плацентата и нейните функции по време на бременността. Някои от тях са:

  • възраст на майката над 40 години – проблемите с плацентата са по-характерни за по-възрастните жени.
  • високо кръвно налягане
  • многоплодна бременност
  • заболявания, при които е нарушено нормалното кръвосъсирване
  • предишни операции, при които е била засегната матката
  • предишни бременности, при които е имало абнормности в развитието на плацентата
  • коремна травма.

Кои са най-често срещаните проблеми в развитието на плацентата?

Плацентарна абрупция – при това състояние има частично отлепване на плацентата от стената на матката преди настъпването на раждане. Отлепването на плацентата може да бъде съпроводено от различно по сила вагинално кървене и застрашаване на здравето на плода, поради нарушаване на притока на кислород и хранителни вещества.

Плацента превия – когато плацентата закрива напълно или частично маточната шийка говорим за плацента превия. Това състояние може да затрудни значително нормалното вагинално раждане и да е нужно извършването на цезарово сечение.

Задържана плацента – ако плацентата не се отдели 30 до 60 минути след раждането на бебето се касае за задържана плацента. Това може да се дължи на затрудняване на излизането на плацентата поради частично затворен изход на маточната шийка или плацента, която все още е прикрепена към стената на матката. Ако не се вземат веднага мерки състоянието на жената може да се влоши значително поради наслагването на инфекция или животозастрашаваща кръвозагуба.