Начало / Бременност и раждане / Какво трябва да знаем за феталната морфология?

Какво трябва да знаем за феталната морфология?

мар. 19, 2015

болка при раждане

Феталната морфология е ехография на плода, която се извършва в периода между 18 и 24 гестационна седмица на бременността на жената. При нея акушер-гинекологът оглежда плода за аномалии в неговото развитие. Това не е скринингово изследване за хромозомни аномалии. При феталната морфология бъдещите родители имат възможността да зърнат детето си толкова добре за първи път

Ехографията е изследване, при което се използват звукови вълни, които компютърът обработва и се получава образ, който за повечето хора без медицинско образование е труден за разчитане и разбиране.

Кои области от тялото на бебето се изследват при фетална морфология?

Главата на бебето се оглежда много обстойно. Акушер-гинекологът оценява развитието на всички части от мозъка на бебето. Той измерва размерите на главата и ги сравнява със средни стойности, характерни за този период на бременността. Лекарят оглежда също очите и носа на бебето. Обстойно се оглеждат небцето и устните за търсене на дефекти.

Оценява се развитието на гръбначния стълб и дали гърбът на бебето е покрит изцяло с кожа.

Акушер-гинекологът оглежда корема на бебето и оценява дали коремната стена е напълно развита и дали покрива всички вътрешни органи.

Оглеждат се сърцето и неговите четири отделения. Лекарят измерва техните размери, оглежда клапите, оценява дали кръвта се движи в правилната посока. Установява дали има някакви комуникации между отделенията на сърцето, които могат да са признак на сърдечен порок. Ако акушер-гинекологът има някакви притеснения относно развитието на сърцето той може да препоръча повторен ехограф около 24 гестационна седмица за допълнителна оценка.

Бъбреците и пикочния мехур на бебето се оглеждат дали функционират правилно и дали се кръвоснабдяват адекватно.

Оценява се развитието на краката и ръцете. Бедрената кост и раменната кост се измерват, за да се прецени дали те нарастват правилно.

Лекарят оглежда развитието на плацентата и на пъпната връв и се преценява кръвоснабдяването по съдовете, които я изграждат.

Ако лекарят има добра видимост може да определи пола на вашето бебе, ако вие и вашият партньор имате желание за това.

Какви са ограниченията на феталната морфология?

При това изследване могат да бъдат открити много аномалии на развитието на бебето, но трябва да сте наясно че точността на метода в този период на бременността е 40 до 70%.

Какво се прави ако се открият аномалии?

В около 15% от случаите се налага повторно ехографско изследване ако лекарят има съмнения за някаква аномалия, в случай че бебето е застанало в неподходяща позиция или майката е с наднормено тегло. Ако лекарят открие сериозен дефект в развитието на бебето е нужно да бъде обстойно обяснено на родителите за какво става въпрос. Ако се налага да се препоръча прекъсване на бременността по медицински показания. В други случаи аномалията може да бъде лекувана след раждането на бебето, а в редки случаи и още по време на бременността.