Начало / Бременност и раждане / Кървене на венците по време на бременност

Кървене на венците по време на бременност

юни 17, 2014

Някои жени по време на бременността се оплакват от подуване и кървене на венците. Кървенето се дължи на натрупването на плака и бактерии върху зъбите. Поради хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната жена нейните зъби могат да станат по-чувствителни на действието на плаката.

Нормално е да има известна болезненост в областта на венците, но ако те са зачервени, подути и кървят лесно при допир, може да страдате от гингивит, което е сравнително лесно за лечение заболяване на венците. Но ако гингивита не бъде лекуван може да премине в периодонтит, което е по-сериозно заболяване. Затова и честото посещение на стоматолог по време на бременността е особено важно.

Как да поддържате зъбите си здрави по време на бременността?

Първото и най-важно е да полагате постоянни грижи за вашите зъби. Редовно мийте зъбите си и почиствайте остатъците от храна с конец. При миенето не натискайте прекалено силно с четката. Движенията с четката трябва да бъдат плавни и с лек натиск. Ако прекалено агресивно почиствате зъбите си може допълнително да увредите венците си. Ако не сте сигурни дали миете зъбите си правилно се консултирайте с вашия стоматолог.

По време на бременността е задължително поне веднъж да посетите вашия стоматолог, който да прецени какво е състоянието на вашите зъби. Задължително го информирайте, че сте бременна и ако е нужно извършване на зъбни процедури, те трябва да бъдат без упойка.

Избягвайте да консумирате газираните сладки напитки и сладкиши. Ако се чувствате гладна между храненията изберете да похапнете някакъв плод или зеленчук. Ако сте пушачка по време на бременността трябва да спрете цигарите, за да предпазите вашето бебе от вредното действие на никотина, който освен това може да увреди и зъбите ви.

Ако в първите месеци на бременността страдате от сутрешно гадене е препоръчително да измивате зъбите си след като повърнете. Така не само ще се отървете от неприятния вкус в устата, но и ще премахнете бактериите, които увеличават своето количество след повръщане.

Кървенето на венците по време на бременността може да бъде доста неприятно, особено когато трябва да се справяте и с другите странични ефекти на бременността. Въпреки, че може да бъде неприятно и стресиращо венците ви да кървят, това е често срещано и с раждането обикновено зъбите се възстановяват и венците заздравяват. Това е само една от многото промени, през които тялото ви преминава през периода на бременността.