Начало / Бременност и раждане / Кога и как се усещат движенията на плода по време на бременност

Кога и как се усещат движенията на плода по време на бременност

ян. 29, 2013

Бременността е период, наситен с много емоции. Тя може да бъде едно прекрасно изживяване, но може и да доведе до много нерви, особено ако ставате майка за пръв път. Един от най-очакваните моменти по време на бременността е усещането на движенията на бъдещото ви бебе. Тези малки движения са знак, че то е живо и се развива. Така се създава и връзка между майката и нейното дете.

Кога за първи път е нормално да се усетят движенията на детето?
Най-рано първите движения се усещат между 16 – 25 гестационна седмица. Ако това за вас е първа бременност е нормално да усетите движения по-късно. След това при втора бременност жените започват да усещат движенията дори по-рано, защото знаят какво да очакват. Всъщност самото бебе започва да прави някакви движения в матката още през 7 – 8 седмица, но те са много деликатни и трудно биха могли да се усетят.

Как се усеща „ритането“?
Някои жени го описват като пеперуди в стомаха, нервни тикове или пукащи се мехурчета. С нарастването на бебето движенията започват да стават по-осезаеми и по-резки и майките могат да ги различат и вече наистина може да се каже, че бебето „рита“. Движенията на бебето по-лесно могат да се усетят, когато жената е спокойна и отпусната и лежи в леглото.

Колко често трябва да се усещат движенията?
В началото ще усещате движенията по-рядко и на по-големи интервали. Дори може в един ден да усетите как бебето ви се движи няколко пъти, а в следващите няколко дни да не усетите нищо. През третия триместър вече, когато бебе е нараснало доста и движенията ще станат по-силни и по-чести. Не се притеснявайте ако вашите приятелки ви споделят, че те усещат много често движенията на техните бебета по време на бременността. Всяко бебе си има собствен начин на развитие, който може да се различава от останалите. Обикновено бебета са по-активни вечер между 9 и 1 часа. Те могат да реагират също така на звуци или докосвания на корема на майката.

Трябва ли да се записват моментите, в които се усещат движенията на бебето?
След като започнете редовно да усещате движенията на вашето бебе, ако забеле жите някакво снижение в активността на бебешките удари трябва да уведомите вашия лекар. Малкото движения могат да са сигнал за някакъв назряващ проблем. Ако искате може да си направите дневник, в който да записвате и да броите появата на движенията на бебето за ваше собствено успокоение и сигурност.

Може да приложите един лесен начин за следене на бебешките движения. Изберете си част от деня, в който усещате често бебешките „ритници“. Седнете или легнете спокойно. Следете колко време ви трябва, за да усетите поне 10 ясно различими движения на бебето – ритници, леки удари или придвижване на цялото тяло. Ако не усетите 10 такива промени на позицията на детето ви за 2 часа е добре да се консултирате с лекар.