Начало / Бременност и раждане / Кои храни да избягвате ако сте бременна?

Кои храни да избягвате ако сте бременна?

дек. 29, 2014

Храната, която консумирате оказва влияние не само върху вашето здраве, но и върху здравето на бебето ви. Има някои храни, които трябва да избягвате по време на бременността, тъй като крият рискове. Такива са например:

  • Сурови или рохки яйца

Избягвайте консумацията на сурови или рохки яйца, а също и на всякакви храни, съдържащи сурови яйца, като например домашно приготвена майонеза. Суровите яйца могат да бъдат контаминирани с вредните бактерии от род Салмонела. Тези бактерии могат да предизвикат у бременната жена чревна инфекция – салмонелоза, протичаща с тежка диария и повръщане.

  • Риба, богата на живак

Рибата и морските дарове са чудесен източник на протеини и омега-3 мастни киселини, необходими за правилното развитие на бебето. Някои видове риба обаче трябва да бъдат избягвани по време на бременността, тъй като съдържат твърде високи нива на живак. Живакът може да увреди развитието на нервната система на бебето.
Ето защо ако сте бременна избягвайте богатите на живак риби – акула, риба меч, царска скумрия, риба тон.

  • Сурово или недопечено месо

Бременните жени са по-уязвими и заплашени от редица инфекции. Консумацията на сурово или недобре термично обработено месо крие риск от токсоплазмоза. Токсоплазмозата е паразитно заболяване, което се среща рядко по време на бременността, но може да причини тежки увреждания на плода.
Суровото месо, морските дарове (миди, скариди), недобре измитите зеленчуци могат да бъдат контаминирани с вредни бактерии и да причинят хранително отравяне.

  • Черен дроб

Черният дроб съдържа опасно високи нива на витамин А и не се препоръчва на бременни жени. Високите нива на витамин А през първите месеци на бременността се свързват с риск от вродени аномалии.

  • Непастьоризирано мляко

Всички млечни продукти, които са непастьоризирани крият риск от заразяване с опасната бактерия, наречена листерия. Листерията преминава през плацентата и може да предизвика аборт, мъртво раждане или тежка инфекция на кръвта на бебето.

Препоръчва се на бременните жени да избягват консумацията на меки сирена като Бри, фета и синьо сирене. Винаги проверявайте на етикета на млечните продукти, които ще консумирате да бъде обозначено, че са пастьоризирани.

  • Алкохол

Жените, които пият алкохол по време на бременността имат по-голям риск от аборт или мъртво раждане. Алкохолът преминава свободно през плацентата и достига до организма на бебето като може да повлияе неговото развитие. Консумацията на повишено количество алкохол по време на бременността може да доведе до фетален алкохолен синдором, който се характеризира с лицев дисморфизъм, дефекти на сърцето, умствена изостаналост и др.
Няма определено количество алкохол, за което да се знае, че е безопасно. Ето защо е най-добре да избягвате алкохола изцяло.

  • Кофеин

Кофеинът е стимулант и диуретик, учестява сърдечната дейност и повишава кръвното налягане. Той преминава през плацентата и може да учести сърдечната дейност на бебето.
Проучвания показват, че повишеният прием на кофеин чрез кафе, чай, шоколад, енергийни напитки може да повиши риска от аборт, преждевременно раждане или ниско тегло на бебето при раждане.

  • Билков чай и билкови хранителни добавки

Няма достатъчно информация за ефекта на всички билки върху развитието на бебето. Ето защо бременните жени трябва да ограничават консумацията на билков чай. Винаги трябва да се консултират първо с лекаря си преди да започнат да приемат хранителни добавки или витамини.