Меню

За жените, които са имали спонтанен аборт и е трябвало да преживеят болката по изгубеното дете, решението да опитат отново да забременеят е много лично. Лекарите могат да им дадат съвет, но жените сами решават кога са готови.

Ново американско проучване показва, че след ранен спонтанен аборт двойките, които желаят да опитат отново да си имат дете не е нужно да чакат три до шест месеца, както съветват специалистите.

Учените са проследили в продължение на 6 месеца 1000 жени, преживели ранен спонтанен аборт. 765 от участвалите в проучването жени са започнали опити за зачеване до три месеца след аборта. От тях 77 % са родили здраво бебе, в сравнение със само 23 % от останалите 235 жени, които са изчакали по-дълго време преди отново да започнат опитите за зачеване.

Участвалите в проучването жени са били на средна възраст 29 години, а техните партньори на 30 години. Повечето жени са били от европеидната раса и са били добре образовани. Те са имали един или два спонтанни аборта.

Според авторите на това проучване няма физиологична причина за отлагане на опитите за зачеване след ранен спонтанен аборт. Някои двойки обаче може да се нуждаят от повече време докато станат емоционално готови да опитат отново. За тези, които са готови резултатите от проучването показват, че изчакването на три до шест месеца след аборта е неоправдано.

Предишни проучвания са показали, че краткия интервал между две бременности повишава риска от усложнения като: високо кръвно налягане, преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото.

Проучването е публикувано в сп. Акушерство и Гинекология.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!