Начало / Бременност и раждане / Кожни промени при бременност

Кожни промени при бременност

авг. 11, 2014

В организма на бременната жена настъпват ужасно много промени по време на бременността и не е учудващо, че кожата като най-големият орган от човешкото тяло също претърпява значителни промени. Повечето от кожните промени изчезват след раждането. За някои от тях като стриите на бременността и промените в пигментацията се смята, че се предават по наследство.

Както може и да предположите причината за кожните промени е сериозната промяна в хормоналния баланс, която настъпва в организма на бременната жена. Хормоналният дисбаланс води до повишена кожна мастна секреция, поява на обезцветявания в определени кожни участъци и поява на обриви.

Кои са по-честите кожни промени по време на бременността?

  • Стрии на бременността

Стриите са една от промените, която най-много тревожи бременните жени. Те се развиват при над 90% от бременните. На вид стриите изглеждат като розови черти по кожата, основно в областта на корема и гърдите. Те се дължат на преразтягане на кожата от увеличения обем на матката и нарастването на гърдите.

Смята се, че редовните упражнения и прилагането на кремове, съдържащи витамин Е и алфа-хидрокси киселина могат да спомогнат за намаляването на количеството на стриите, макар че няма убедителни данни за това, но и не вреди да опитате.

  • Увеличена пигментация

Най-характерният пример за увеличена пигментация е появата на линеа нигра. Това е по-тъмна кафеникава ивица, която се разполага между пъпа и срамната кост. Тя се дължи на хормоналния дисбаланс в организма на жената и започва да се различава около 4-5 месец от бременността.

Друг пример за промяната в пигментацията на кожата на бременната жена е потъмняването на характерно по-тъмни участъци от кожата, като бенки, лунички, ареолите на гърдите и външните срамни устни.

  • Хлоазма гравидарум

Тази кожна промяна се нарича още маска на бременността. Обикновено хлоазмата засяга областта на бузите, носа и брадичката. В тези кожни участъци започват да се появяват кафеникави плаки, около 3 месец на бременността. Обикновено кожните промени изчезват малко след раждането. Може да намалите риска от хлоазма гравидарум ако избягвате да излизате в часовете, когато слънчевото греене е най-силно и предпазвате кожата си с кремове с нужния слънцезащитен фактор.

Може би сте мислили, че с преминаването на юношеството сте се отървали от досадното акне, но по време на бременността е вероятно този проблем отново да се прояви. Обикновено след раждането акнето отзвучава. Може да намалите количеството на пъпките с редовно почистване на лицето и избягване на прилагането на тежък грим.

  • Спайдър вени

Повишеният обем на кръвта и хормоналните промени по време на бременността стават причина за поява на разширени капиляри и вени по повърхността на кожата основно в областта на лицето, шията, ръцете и горната част на гръдния кош. Обикновено разширените вени изчезват малко след раждането с намаляването на кръвния обем. Ако разшираните вени не изчезнат след раждането може да бъде приложено лазерно лечение.

Прочетете за:
Как да се предпазим от стрии по време на и след бременността

Последни публикации