Начало / Бременност и раждане / Крампи в началните месеци на бременността

Крампи в началните месеци на бременността

фев. 25, 2014

Маточните крампи през първите месеци на бременността са сравнително често оплакване. Обикновено това е симптом, който не бива да тревожи жените, но въпреки това те трябва да споменат това свое оплакване на гинеколога, който следи бременността им.

Крампите причиняват известен дискомфорт на бременните жени. Видът и продължителността им се различават при всяка бременна и са строго индивидуални. Обикновено маточните крампи много наподобяват менструални болки.

Нормално явление ли са маточните крампи по време на бременността?

В повечето случаи леките болки в резултат на крампите са нормално явление през първите месеци на бременността. Те обикновено са признак на физиологичните промени, които настъпват в организма на бременната жена.

Какви могат да бъдат причините за маточни крампи по време на бременността?

Някои жени изпитват известни болки през период на имплантирането на оплодената яйцеклетка в стената на матката. Тези крампи са познати като имплантационни. Те са един от признаците за бременност. Тези крампи обикновено съвпадат с деня, в който жената би трябвало да получи редовната си менструация.

Матката е един от най-големите органи в тялото и тя преминава през значителни промени по време на бременността. При подготовката си за нарастването на ембриона в нея тя се разтяга и разширява, което може да доведе до известни крампи и болезненост през първите месеци на бременността. Болката обикновено не е много силна и изчезва след няколко дена. Няма причина да се тревожите, ако изпитвате подобни крампи, освен ако те не са много чести или прекалено болезнени.

В някои случаи стомашни проблеми или повишената киселинност на стомашния сок могат да причинят крампи през ранните етапи на бременността. Те се дължат на хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната жена. Добрият сън и почивка обикновено са достатъчни за преминаването на този вид крампи.

Как да се справим с крампите?

Ако изпитвате леки крампи по време на бременността има някои неща, които може да направите, за да облекчите вашето състояние:

  • Легнете или седнете в удобна за вас позиция
  • Вземете си топла вана
  • Опитайте някои релаксиращи упражнения
  • Поставете бутилка с топла вода, увита в одеало на корема си
  • Пийте достатъчно течности.

Някои по-сериозни причини за крампи по време на бременността

Има някои сериозни и опасни състояния, които също могат да бъдат съпроводени от крампи и те задължително се нуждаят от допълнителна медицинска оценка:

Ектопична бременност

Това е бременност, при която оплодената яйцеклетка не се имплантира в стената на матката, а на друго нетипично място извън матката. Този вид бременност може да бъде съпъствана от силно болезнени крампи и е сериозно състояние, което се нуждае от медицинска намеса и в повечето случаи се налага прекратяване на бременността.

Спонтанен аборт

Леко вагинално кървене съпроводено с леки или по-силни крампи може да бъде признак на спонтанен аборт. Ако забележите някои от тези симптоми при вас е препоръчително да се консултирате със специалист.

Отлепване на плацентата

Това е състояние, при което плацентата се отделя от стената на матката преди бебето да се роди и може да бъде животозастрашаващо състояние. Отлепването на плацентата обикновено е съпроводено с много силни стомашни крампи, които не се облекчават от нищо.

Прочетете за:
Как да се предпазим от мускулни крампи

Последни публикации