Начало / Бременност и раждане / Кръвен тест за бременност – изследване на ЧХГ

Кръвен тест за бременност – изследване на ЧХГ

дек. 13, 2023

кръвен тест за бременност

Кръвен тест за бременност се провежда за диагностика на ранна бременност, а също и при проблемна бременност. Прилага се още за скрининг на вродени аномалии, както и при ракови заболявания.  

Кръвният тест представлява имунологичен тест, при който чрез моноклонални антитела се доказва наличието на човешки хорионгонадотропин (ЧХГ) в кръвта на бременната жена. Този хормон се открива в кръвта около 8-ия до 11-ия ден след зачеването.

Какво представлява ЧХГ(hCG)?

Човешкият хорионгонадотропин е специфичен хормон, който се отделя от трофобластните клетки (от тях се формира плацентата). Състои се от две субединици:

  • α – идентична е с алфа-веригата на други хормони – FSH, LH и TSH
  • β – специфична е за ЧХГ.

Синтезът на ЧХГ започва след 8-ия ден на оплождането и може да бъде доловен в кръвта на майката след имплантацията, която настъпва на 8 – 11-ия ден след зачеването. Нивото на ЧХГ в серума се удвоява на всеки 2,5 дни през първите 7 седмици на бременността. При многоплодна бременност удвояването става за по-кратко време, отколкото при едноплодна бременност. ЧХГ достига максимална стойност към 10 – 12 г.с. и след това намалява. Стойностите на хормона се понижават до нивата преди забременяване (под 5 mIU/mL) до третата седмица след раждането.

Референтни стойности

Ако стойностите на ЧХГ са под 5 mIU/mL, тестът е отрицателен за бременност. При стойности над 25 mIU/mL се приема, че тестът е положителен за бременност. Ако стойностите на ЧХГ са между 6 и 24 mIU/mL изследването трябва да се повтори, за да се потвърди или изключи бременност.

Видове кръвен тест за бременност

Серумните тестове могат да бъдат качествени и количествени.

  • качествен кръвен тест – проверява само наличието на ЧХГ и дава отговор на въпроса има ли бременност или няма.
  • количествен кръвен тест – измерва точното количество ЧХГ в кръвта, като може да открие много ниски нива. Чрез този тест може да се определи срока на бременността, може да помогне за проследяване на проблеми по време на бременността.

Количествените кръвни тестове могат да дадат информация за:

  • спонтанен аборт – нивото на ЧХГ спада бързо
  • наличие на извънматочна бременност – по-ниско ниво на ЧХГ
  • гроздовидна бременност (мола хидатидоза) – стойностите на ЧХГ са повишени
  • хромозомни аномалии, напр. синдром на Даун – ЧХГ е повишен.

Повишени нива на ЧХГ се установяват още при хориокарцином, рак на яйчниците и тестисите.

Прочетете за:
Диагноза на ранна бременност