Начало / Бременност и раждане / Жените, които стават майки в по-късна възраст живеят по-дълго

Жените, които стават майки в по-късна възраст живеят по-дълго

юни 26, 2014

Жените, които имат бебе след 33 годишна възраст живеят по-дълго в сравнение с тези, които са родили последното си дете преди да навършат 30 години, показва ново проучване.

Според учени от университета в Бостън гените, които определят способността на жените да имат деца в по-късна възраст може да са свързани и с по-голямата продължителност на живота.

Ако една жена е носителка на тези гени, то шансовете й да ги предаде на своето поколение се увеличават, обяснява един от авторите на проучването д-р Томас Пърлс.

Според него това може да обясни и факта, че 85 % от хората, които живеят до 100 години и повече са жени, а само 15 % са мъже.

В проучването учените са проследили възрастта, на която 462 жени са родили първото си дете и след това на каква възраст са починали. Данните са били взети от генетично изследване на 551 семейства с членове, които са живели до много напреднала възраст.

Резултатите от проучването са показали, че жените, които са родили последното си дете след 33 годишна възраст са имали два пъти по-голяма вероятност да живеят до 95 години и повече, в сравнение с жените, родили последното си дете преди 30 годишната си възраст.

Разбира се това не означава, че трябва да станете родител в по-късна възраст, за да увеличите шансовете си да живеете по-дълго.

Способността за раждане на дете в по-късна възраст показва, че репродуктивната система на жените старее бавно, като това се отнася и за цялото тяло.

Проучването е публикувано в сп. Менопауза.