Начало / Бременност и раждане / Митове относно бременността

Митове относно бременността

фев. 4, 2015

Когато сте бременна е възможно да чуете много съвети за това какво трябва да правите по време на бременността и какво не от най-различни хора. Голяма част от тях са неверни и затова е най-добре да задавате своите въпроси на гинеколога, който ви следи, защото той ще може най-компетентно да ви отговори. Той също така може да ви даде нужните насоки какво трябва да промените в начина си на живот за протичането на една безпроблемна бременност. Ето и някои от по-разпространените митове относно бременността:

  • Сексът по време на бременността е опасен

Сексуалните контакти през деветте месеца, в които вашето дете ще се развива във вас са напълно позволени, стига да нямате някакви оплаквания след тях. Някои жени не изпитват силно сексуално желание, докато при други е напълно обратното. Някои жени съобщават, че именно в периода на бременността за първи път са изпитали истински оргазъм. Много бременни смятат, че сексът може да навреди на тяхното бебе, но това не е така, защото при секс няма контакт с матката, в която расте бебето. Радвайте се на интимната близост със своя партньор и не се ограничавайте щом имате желание за сексуални контакти.

  • Когато сте бременна трябва да се храните за двама

Това, че сте бременна не значи, че трябва да удвоите порциите храна. Жена, чиято бременност протича нормално със здравословно телесно тегло преди бременността се нуждаят от 300 калории дневно допълнително, за да се осигурят нуждите на растящото бебе. Препоръчително е да се наддадат не повече от 10-15 килограма за цялата бременност.

  • Не пийте никакво кафе

Много от нас обичат сутрин да започват деня си с чаша горещо кафе. Често бременните жени биват съветвани от своите близки да избягват напълно кофеиновите напитки, поради риск от преждевременно раждане или забавяне растежа на бебето. Учените обаче са установили, че няма връзка между консумацията на кофеин и повишен риск от усложнения на бременността. Все пак не прекалявайте с кафето и пийте една чаша дневно или ако искате повече от едно кафе избирайте второто да е безкофеиново.

  • Бременните не трябва да ядат риба

Повечето хора смятат, че рибата е вредна по време на бременността, защото тя може да съдържа малки количества живак. Свежата риба съдържа незначителни количества живак, които не биха се отразили на развитието на бебето. Освен това този продукт съдържа особено важни за нашето здраве мастни киселини, които не можем да си набавим по друг начин.

  • Избягвайте физическите упражнения

Умерените натоварвания по време на бременността са препоръчителни, а не противопоказани. С упражненията се подобрява кръвообращението към плода и по този начин може да се спомогне и неговото по-добро развитие. Затова, когато можете се упражнявайте без да се претоварвате. Може да се консултирате със специалист, кои упражнения са препоръчителни по време на бременността и кои не.

  • Не може да родите нормално, ако при предната бременност са ви направили секцио

Повечето жени смятат, че ако при първата си бременност са родили със секцио не могат при втората да родят вагинално, но това не е така. Ако между двете бременности има интервал от минимум две години и след операцията жената не е имала усложнения и няма индикации за секцио тя може да роди вагинално.