Начало / Бременност и раждане / Митове относно забременяването

Митове относно забременяването

май 5, 2015

В миналото жените са извършвали какви ли не ритуали, за да увеличат шансовете си за забременяване. Има много фактори, които оказват влияние върху плодовитостта на жената. Така например възрастта и това как жената се грижи за тялото си са особено важни. Но трябва да сте наясно, че има и много митове относно забременяването. Ето и някои от тях:

  • Позицията, в която правите секс е важна

Чрез различните секс пози може да разнообразите сексуалния си живот, но няма някоя определена, която да повишава вашия шанс за забременяване. Дори и да лежите по гръб с глава надолу това няма да ускори придвижването на сперматозоидите.

Всъщност единственото, което експертите препоръчват е да останете легнали по гръб за около 5 минути след сексуален контакт, за да позволите на по-голямата част от спермата да остане във вагината.

  • Трябва да правите секс всеки ден

Има много причини, поради които може да правите редовно секс със своя партньор, но това не е нужно ако се опитвате да забременеете. Всъщност честия секс води до намаляване броя на сперматозоидите в спермата. По-важно е да правите често секс по време на дните, в които жената има най-големи шансове за забременяване, т.е при овулация.

  • Не може да забременеете по време на менструация

Двойките, които се опитват да се предпазят от забременяване смятат, че най-безопасния период е по време на менструация, но се оказва че и това не е точно така. В едно проучване учените са установили, че всъщност има много малко дни през месеца, през които жената не може да забременее. Учените смятат, че ако жената брои деня на започване на менструация като първи от менструалния цикъл тя може да има шансове за забременяване от четвъртия ден на менструалния цикъл. Дори при жени с редовни менструации при 1 до 6 процента има шансове за забременяване до последния ден на менструалния цикъл.

  • Не може да забременеете от първия път

Много от двойките се надяват, че този мит е верен, но за съжаление това не е така. Всеки случай, в който има възможност за среща между сперматозоид и яйцеклетка е възможно да настъпи оплождане. Тъй че ако момичето има менструален цикъл и момчето е способно да еякулира шансовете са еднакви, без значение дали това е техния първи сексуален контакт или стотен.

  • Трябва да получите оргазъм, за да забременеете

Оргазмът е плюс при добрия секс, но не е задължително условие, за да забременеете. Той спомага за съкращенията на матката и маточната шийка и може да улесни придвижването на сперматозоидите, но дори и да не получите оргазъм при сексуален контакт, това не значи че няма да се осъществи оплождане.

  • Докато кърмите не може да забременеете

Наистина кърменето намалява в известна степен оплодителните възможности на жената, но това не значи че тя не може да забременее през този период. Експертите препоръчват след започване отново на менструалния цикъл жените да обмислят някакъв вид протекция от бременност, ако не желаят да имат много скоро отново дете.