Начало / Бременност и раждане / Наддаване на килограми по време на бременността – какво да очакваме?

Наддаване на килограми по време на бременността – какво да очакваме?

мар. 17, 2014

килограми по време на бременността

Тялото на бременната жена преминава през сериозни промени по време на бременността. Някои органи се изместват леко, плодът нараства в матката и жената увеличава своето тегло. В днешно време лекарите препоръчват наддаването на килограми по време на бременността да не бъде повече от 11-15 килограма, в зависимост от теглото на жената преди настъпването на бременността.

Ето и какви са препоръките на лекарите според теглото на жените преди бременността:

Ако преди зачеването вашето тегло е било в норма и е съответствало на вашия ръст вие трябва да качите между 11 и 15 килограма през следващите 9 месеца. През първия триместър се очаква да качите само 2-3 килограма, като след това ще увеличавате теглото си с приблизително половин килограм всяка седмица.

Ако преди бременността теглото ви е било под норма според специалистите е нормално да качите между 14 и 18 килограма през следващите 9 месеца.

Ако сте били с наднормено тегло преди да забременеете лекарите съветват да не увеличавате теглото си с повече от 7-11 килограма.

При жените, които очакват близнаци, разбираемо наддаването на килограми е по-голямо. При тях е възможно наддаване между 16 и 24 килограма.

Как може да успеете да останете в нормата килограми за вашето тегло по време на бременността?

През деветте месеца на бременността е много важно да се храните здравословно. Може да помолите лекарят, който следи вашата бременност да ви препоръча упражнения, които може да изпълнявате, за да се поддържате във форма. Според специалистите през втория триместър бременните се нуждаят от 304 допълнителни калории дневно и 450 калории повече през третия триместър.

Трябва ли да се притеснявате ако повишите теглото си повече от препоръчителното през бременността?

Бебетата на жените, които наддават повече килограми по време на бременността могат да бъдат по-едри, което може да стане причина за известни усложнения по време на раждането. Някои проучвания сочат, че при жените, които наддават повече от нужните килограми по време на бременността има по-голям риск от извършване на цезарово сечение или преждевременно раждане. Освен това при тези жени се наблюдава задържане на по-високо тегло след раждането.

Въпреки това рисковете за жените, които наддават повече килограми от нужното по време на бременността са по-ниски, отколкото при тези жени, които са били с наднормено тегло преди зачеването. Жените със затлъстяване преди бременността са рискови за развитие на гестационен диабет и прееклампсия.

В допълнение, при жените, които са били с наднормено тегло преди бременността се наблюдават трудности при кърмене. Експертите смятат, че това може да се дължи на недостатъчна продукция на кърма или трудности при поставянето на бебето в удобна позиция за кърмене. При децата на жените, които са били с наднормено тегло преди да забременеят съществува по-голям риск самите те да са с наднормено тегло, когато порастнат.