Меню

Учени твърдят, че ново откритие може да доведе до разработване на тест и лечение на прееклампсията.

Екип от учени от американския здравен институт е установил, че жените, страдащи от прееклампсия имат повишени нива на два протеина няколко месеца преди да развият състоянието.

Проучването, публикувано в New England Journal of Medicine се основава на анализ на кръвните тестове на 4500 бременни жени.

При 120 бременни жени, които по-късно развили прееклампсия било установено повишено ниво на два протеина в кръвта – ендоглин и разтворимата fms-like тирозин киназа 1. Повишеното ниво на протеините може да се установи до три месеца преди да се развие заболяването.

Това откритие може да допренесе за прогнозирането дали една жена ще развие прееклампсия. Според учените обаче за лечение и разработване на ранен тест за диагноза на прееклапсията все още е рано да се говори.

Прееклампсията се характеризира с наличие на хипертония и протеинурия след 20 г.с. Среща се при една на всеки 10 бременни жени.

Рискови фактори за развитие на прееклампсия са фамилна анамнеза, първа бременност, многоплодна бременност, диабет.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!