Резултатите от ново проучване показват, че при жени, които напълнеят или не успеят да отслабнат след раждане има риск от усложнения по време на втора бременност, както за тях, така и за техните бебета.

Учени от САЩ и Швеция са установили, че повишаването на теглото между две бременности, дори при жени, които не са с наднормено тегло, повишава риска от поява на усложнения като захарен диабет, високо кръвно налягане и мъртво раждане по време на втората бременност.

Те са разгледали данните на повече от 150 000 жени, които са родили две деца за периода от 1992 до 2001 година. Сравнили са индекса на телесната маса преди първата и втората бременност, разгледали са и риска от развитие на диабет, високо кръвно налягане и мъртво раждане.

Резултатите показват, че жените, които са напълнели след първото раждане или преди втората бременност имат 20 до 40 % по-висок риск от поява на гестационни усложнения.

Например, жена, която е висока 165 см. и тежи 63 кг. преди първата й бременност има индекс на телесната маса 23. Ако тя напълнее само с 3 кг. преди втората й бременност нейният индек на телесна маса ще бъде 24, който е нормален, но според новото проучване тя ще има 30 % риск от поява на усложнения.

Това проучване подчертава колко е важно да се избегне напълняването между бременностите и посочва, че дори умерено повишаване на индекса на телесната маса може да бъде вредно за здравето на майката и бебето.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!