Начало / Бременност и раждане / Настинките по време на бременността повишават риска от астма при децата

Настинките по време на бременността повишават риска от астма при децата

фев. 5, 2014

Едно ново проучване сочи, че при жените, които са страдали от настинака по време на бременността си има повишен риск от развитие на астма при техните деца. Проучването е проведено в Германия като са били проследени 513 бременни жени и техните 526 деца. От всички изследвани семейства при 61% от тях единият родител е страдал от астма или някакъв вид алергия.

Учените са интервюирали родителите по време на бременността на майката, след това когато детето е било съответно на 3 и 12 месеца и след това, когато детето навършило 5 години, те отново провели профилактичен преглед и интервю. В интервюто са били включени въпроси относно оплаквания на децата, които са характерни за астма, медицинската история на детето и факторите на околната среда, която заобикаля детето и неговите родители.

След като са изключили възможността за влияние на други фактори, които могат да спомогнат за развитието на астма, като например близки, страдащи от астма, наличие на домашни любимци у дома, алергии, учените са установили, че има връзка между настинките, от които може да преболедува бременната жена и възможността за развитие на астма при нейното дете. При жените, които са преболедували от три и повече настинки по време на бременността има два пъти по-голям риск от развитие на астма при тяхното дете. Нужно е обаче да бъдат направени допълнителни проучвания за доуточняване на точната връзка между астмата при децата и настинките при жените по време на бременността.