Приемът на антидепресанти през втория и третия триместър на бременността може да повиши риска за детето от развитие на аутизъм, показва ново проучване, публикувано в сп. JAMA Pediatrics.

Канадски учени са анализирали данни за над 145000 деца от момента на тяхното зачеване до навършване на 10-годишна възраст. На 1054 от тези деца е била поставена диагноза аутизъм.

Резултатите са показали, че децата, чиито майки са приемали антидепресанти през втория и третия триместър на бременността са имали 87 % по-висок риск от аутизъм. Този процент изглежда много висок, но авторите на проучването отбелязват, че все пак спрямо цялото население риска за развитие на аутизъм е нисък.

Най-голям риск е бил установен, когато майките са приемали селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs), както и при прием на комбинация от антидепресанти.

Причината за възникване на аутизъм все още не е напълно изяснена. Роля имат генетичните фактори и факторите на околната среда, включително и пренаталните фактори като хранене на бременната жена, прекарани инфекции, прием на медикаменти през бременността.

Експертите считат, че почти е невъзможно да се определи дали антидепресантите повишават риска от аутизъм или самата депресия. Някои от гените, които повишават риска от депресия са рисков фактор и за аутизъм.

Ползата и вредата от употребата на антидепресанти през бременността трябва много внимателно да се прецени от лекуващия лекар.

Нелекуваната депресия може да има сериозни последици както за майката, така и за бебето, например ниско тегло при раждане, преждевременно раждане или проблеми в развитието. Депресираните жени е възможно да се хранят нездравословно, да не приемат предписаните им витамини, да пропускат прегледите при гинеколог, да злоупотребяват с алкохол или да пушат.

За много бременни жени, страдащи от депресия е трудно да вземат най-доброто решение за собственото си здраве и за това на своето бебето.

Според специалистите жени с лека и средно тежка депресия се повлияват добре от психотерапия и не се нуждаят от лекарства. Но за жените с тежка депресия ползите от антидепресантите са повече от потенциалния им риск.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!