Начало / Бременност и раждане / Опасни храни по време на бременност

Опасни храни по време на бременност

юли 20, 2015

Всяка бременна жена знае, че трябва да избягва някои храни през следващите 9 месеца, за да предпази себе си и растящото в нея бебе. Списъкът с храни непрекъснато нараства и в него има много неясноти и за много от жените е трудно да отсеят какво наистина не трябва да консумират.

Има обаче някои основни хранителни вещества, минерали и витамини, които задължително трябва да приемате по време на бременността, за да отговорите на повишените нужди на вашия организъм. Ето и храните, за които се знае със сигурност, че трябва да избягвате, докато сте бременна:

  • Риба, съдържаща високи количества живак

Рибните продукти могат да бъдат много добър източник на белтъци и омега-3 мастни киселини. Трябва обаче да знаете, че някои риби съдържат потенциално опасни високи нива на живак в себе си. Повишените нива на живак в организма на бременната жена се свързват със забавяне във физическото и умственото развитие на плода. Видовете риба, които е препоръчително да избягвате са: скумрия, риба меч. Консервираните късчета риба тон съдържат ниски количества живак, които не са опасни за вас. Освен това специалистите препоръчват да избягвате да похапвате суши, защото в него рибата не е преминала топлинна обработка.

  • Сурово или недобре сготвено месо

В суровото месо могат да се съдържат някои опасни за вашето здраве бактерии. За бременните се препоръчва да консумират месо, което задължително е преминало през подходяща топлинна обработка. За целта може да използвате термометър, който да ви покаже каква е температурата в месото. При варене на яйца специалистите съветват те да са твърдо сварени, защото ако са недобре сварени яйцата могат да са източник на салмонела.

  • Меко сирене и непастьоризирано мляко

В мекото сирене може да се съдържа опасната бактерия на име Листерия. Този бактерий може да премине през плацентата и да доведе до животозастрашаващи усложнения при плода. Специалистите препоръчват да избягвате сирената Бри, Камембер, Рокфор, Фета и Горгонзола. Видовете сирена, които са направени от пастьоризирано прясно мляко са безвредни. Както в сирената, така и в непастьоризираното мляко може да се съдържа бактерията Листерия, затова бременните трябва да пият задължително мляко преминало през термична обработка.

  • Черен дроб

В животинския черен дроб се съдържат високи нива на витамин А. Смята се, че повишените нива на витамин А в организма на бременната жена през първите месеци на бременността могат да бъдат свързани с някои дефекти в развитието на плода. Затова и специалистите препоръчват да внимавате с консумацията на този продукт по време на бременността си.

  • Недобре измити плодове и зеленчуци

За да се предпазите от бактерии е нужно добре да миете плодовете и зеленчуците, които консумирате. В почвата, в която растат някои от плодовете и зеленчуците може да се съдържа особено опасния за бременните жени паразит Токсоплазмоза и поради тази причина е особено важно те да бъдат измити преди консумация.