Начало / Бременност и раждане / Опасни инфекции по време на бременността – част 1

Опасни инфекции по време на бременността – част 1

юни 4, 2015

През целия си живот ние се срещаме с много вируси и бактерии. Като част от защитните ни сили нашият организъм образува антитела, с които се бори с инфекциите. По време на бременността заразяването с някои вируси или бактерии може да бъде опасно за здравето, както на майката, така и на бебето. За щастие спрямо някои болести вие може да имате вече изграден имунитет.

Не можете обаче да избягвате всички източници на инфекции, докато сте бременна. Но може да предприемете някои стъпки, за да намалите риска от заразяване и увреждане на организма на вашето бебе.

Нужно е да се изследвате дали имате създаден имунитет срещу някои инфекции още преди да забременеете, като например морбили или рубеола. Ако смятате, че сте се заразили с някаква инфекция своевременното лечение може да ви предпази от бъдещи усложнения.

Вие сами може да вземете някои мерки, с които да се предпазите от заразяване като например редовно миене на ръцете, измиване на плодовете и зеленчуците преди консумация, избягване на контакти с хора, които страдат от заразни заболявания, практикуване на безопасен секс.

Ето и списък на някои от опасните инфекции по време на бременността

Ако се заразите с рубеола през първите четири месеца от бременността има значителен риск зрението и слуха на вашето бебе да бъдат увредени, както и сериозно да бъде засегната дейността на сърцето и мозъка. В такива случаи за съжаление специалистите препоръчват извършването на аборт по медицински показания след установяването с кръвен тест, че майката е заразена с инфекцията и няма създаден имунитет.

За щастие срещу инфекцията има създадена ваксина и от 1992 година насам тя се прилага на всички новородени след навършване на 13 месечна възраст, след което те се реимунизират отново на 6 годишна възраст. Ако вие не сте имунизирана срещу рубеола и желаете да забременеете може да се имунизирате преди да заченете, за да се предпазите от сериозните усложнения, които може да предизвика тази инфекция.

  • Цитомегаловирус

Това е често срещан вирус от групата на херпес вирусите. Инфектирането с него по време на бременността може да причини редица увреди върху организма на развиващото се във вас бебе като загуба на слух, слепота, епилепсия. Заразяването с цитомегаловирус е особено опасно за майки, които се срещат за първи път с вируса.

С някои прости правила може да намалите риска от заразяване с този вирус, като например редовно миене на ръцете с топа вода и сапун и избягване на употреба на общи прибори или чаши.

Прочетете за:
Опасни инфекции по време на бременността – част 2