Начало / Бременност и раждане / Опасни инфекции по време на бременността – част 2

Опасни инфекции по време на бременността – част 2

юни 18, 2015

Опасни инфекции по време на бременността – част 1

Освен споменатите в първата част инфекции, които могат да засегнат развитието на вашето бебе някои други опасни инфекции, за които трябва да внимавате са по-долу изброените:

  • Сексуално предавани инфекции

Броят на заразените с тези инфекции все повече нараства в последно време. Някои от тях не се съпровождат с характерни симптоми и голяма част от жените не знаят, че са заразени. Затова и е препоръчително да се изследвате дали страдате от някоя от тези инфекции много скоро след като разберете, че сте бременна. Голяма част от полово предаваните инфекции причиняват увреда на организма на бебето и затова е нужно да практикувате безопасен секс по време на бременността.

  •  ХИВ/СПИН

Бременните жени задължително се изследват за носителството на ХИВ. Ако резултатът е положителен ще имате нужда от консултация със специалист. В последно време благодарение на наличните медикаменти жените с ХИВ могат да успеят да не предадат вируса на своето дете и да родят здраво бебе. Но за целта е нужно методично лечение и постоянно следене от специалист.

  • Хепатит Б и Ц

Тези две инфекции са вирусни и увреждат черния дроб. Те се предават чрез кръв, при непротектиран сексуален контакт и от майка на дете по време на бременността. Всички бременни жени се изследват за наличие на вируса на хепатит Б или Ц. За хепатит Б има създадена ваксина и всички новородени се ваксинират веднага след раждането.

  • Херпес

Генитално херпесните инфекции може да бъдат опасни по време на бременността. Те се предават при непротектиран сексуален контакт със заразен партньор. Инфекцията причинява образуването на болезнени мехури или язви в областта на гениталиите. Ако се заразите в началото на бременността си може да ви бъде назначено лечение. Но ако инфектирането стане в по-късните етапи преди раждането се препоръчва цезарово сечение за намаляване риска от инфектиране на бебето.

  • Варицела

Варицелата е вирусна инфекция, заразяването с която по време на бременността може да бъде опасна, както за майката, така и за бебето ако майката няма създаден имунитет. Ако се заразите с вируса преди 28 гестационна седмица има риск вашето бебе да развие потенциално опасното състояние фетален варицелен синдром. Той се характеризира с катаракта, увреждане на мозъка и скъсени крайници.

Може да се заразите с тази инфекция при контакт с котешки фекалии. Ако сте бременна токсоплазмозата сериозно може да увреди вашето бебе, затова се препоръчва да не контактувате с котки през тези 9 месеца. Бременните задължително се изследват дали са заразени с токсоплазмоза още през първия триместър защото тази инфекция може да причини сериозно увреждане на мозъка и зрението на развиващото се бебе.