Начало / Бременност и раждане / От колко калций се нуждае бременната жена

От колко калций се нуждае бременната жена

ян. 15, 2013

Калцият е минерал, който е важен за изграждането на костите и зъбите в нашето тяло. Той още спомага за съсирването на кръвта и правилното функциониране на мускулите, сърцето и нервите.

По време на бременността вашето бъдещо бебе има нужда от калций за изграждането на неговия организъм правилно. Ако не приемате нужното количество калций той ще започне да се извлича от вашите кости, където е неговото място за съхранение, a това е вредно за вашия собствен организъм. Затова по време на бременността лекарите съветват жените да увеличат приема на калций и по този начин да предпазят себе си и бъдещото им дете от неблагоприятни усложнения.

Специалистите съветват дневен прием на около 1200 мг калций при жени на възраст над 24 години. При бъдещи майки на възраст под 24 години дневния прием трябва да е между 1200 и 1500 мг.

Най-добрият източник на калций са млечните продукти – прясно, кисело мляко, сирене. Калцият може да се открие и в някои зеленчуци – броколи, спанак, бобови храни, a също и в морските дарове.

За правилното усвояване на калция от вашия организъм вие се нуждаете още и от витамин Д. Неговото набавяне става най-лесно чрез ежедневна експозиция на слънце. Освен това той може да бъде открит в яйцата и рибата.

Как да си набавят калций жените, които страдат от лактозна непоносимост?

Лактозната непоносимост представлява състояние, при което хората не могат да консумират продукти, в които се съдържа лактоза – това са основно млечните храни. Бременните жени, които страдат от това заболяване, за да си набавят нужните количества калций могат да консумират зеленчуци и храни богати на този минерал – броколи, спанак, морски дарове. Вашият лекуващ лекар може допълнително да ви предпише хранителни добавки, в които се съдържа достатъчно количество калций.

Ако количеството на калций в организма на бременната жена не е достатъчно за поемане на нуждите на развиващия се организъм това може да доведе до някои увреждания на плода и да се наруши неговия растеж. Също така недостатъчния калций може да причини промени в костите и на майката. Поради тази причина правилния хранителен режим и приемът на нужните количества минерални вещества през този период е особено важен.

Прочетете за:
Калций
Кои храни са богати на калций?