Начало / Бременност и раждане / Първа и втора седмица на бременността – какви промени настъпват?

Първа и втора седмица на бременността – какви промени настъпват?

фев. 5, 2013

Повечето жени смятат бременността си започнала едва когато тя се потвърди от лекуващия им лекар. Но тя започва още преди яйцеклетката да бъде оплодена от сперматозоида. Бременността продължава приблизително между 40 и 42 гестационни седмици. При всяка жена промените в организма започват по различно време и някои жени дори могат да не усетят, че са бременни през първите седмици.

Промени в организма на бъдещата майка през първата и втората седмица на бременността

През тези първи седмици е много трудно жените да забележат някакви знаци, че са бременни, защото първата гестационна седмица всъщност се брои от първия ден на последния менструален цикъл. По време на тази седмица всъщност жената все още не е бременна. Но това е моментът, през който организмът на бъдещата майка се подготвя за предстояща бременност и една яйцеклетка узрява. Тази яйцеклетка след като узрее се придвижва по фалопиевите тръби и очаква да бъде оплодена.

Менструалният цикъл на жената обикновено е приблизително 28 дни. По средата на цикъла някъде около 14-ия ден настъпва овулацията. Това е моментът, когато от организмът на жената всъщност се отделя зряла яйцеклетка годна за оплождане и това е най-добрият период за зачеване. Затова е важно жената да следи редовно цикъла си, за да може да определи кога настъпва овулация при нея.

По време на овулацията се наблюдават и промени в нивата на хормоните. Нивата на естрогените се покачват и започва да се отделя още един хормон – лутеинизиращият хормон. Той бележи началото на овулацията. По време на тези две седмици организмът на жената се подготвя за една бъдеща бременност. Лигавицата на матката задебелява и се подготвя за имплантиране на оплодена яйцеклетка.

По време на тези първи две седмици жените не изпитват признаци на бременност. Някои се оплакват от леко подуване на корема или едностранни крампи, което може да се дължи на настъпила овулация. Друг знак на настъпваща овулация е увеличения вагинален секрет, който става по-плътен, като по този начин спомага за по-лесно навлизане на сперматозоидите и тяхното задържане. Освен това жената може да установи, че овулира и като следи температурата си, като тя се покачва с около 4 единици над нормата – т.е става около 37,2 градуса.

Бъдещото бебе
Бебето по време на тези първи две седмици от бременността е както хората обичат да казват все още само блясък в очите на двамата партньори. То започва своето развитие едва след сливането на зрялата яйцеклетка с един сперматозоид и нейното имплантиране в стената на матката.

Съвети за жената по време на първа и втора гестационна седмица
Ако с партньора ви искате да имате свое дете е добре преди това да се консултирате с лекар, който да ви даде съвети за по-успешно зачеване. Добре е и двамата партньори да си направят профилактични прегледи и да установят дали всичко при тях е наред. Жената може да започне да приема фолиева киселина по 0,4 мг дневно профилактично два месеца преди планираната евентуална бременност.

Ако желаете да забременеете е добре да поддържате балансиран хранителен режим и да избягвате алкохолът и цигарите. Избягвайте прекалената употреба на мазни храни и сладкиши. Добре е да се движите редовно и да правите упражнения, които обаче да не изтощават прекалено много организма ви. Ако страдате от някакви заболявания и взимате медикаменти за тяхното овладяване е добре да се посъветвате с лекар, дали тези лекарства не биха били вредни за вашето бъдещо бебе.

Следваща седмица – 3 и 4 седмица на бременността