Начало / Бременност и раждане / Планиране на бременността – какво да направите преди да заченете? част II

Планиране на бременността – какво да направите преди да заченете? част II

май 12, 2014

Преди да предприемете една от най-важните стъпки във вашия живот и да създадете дете е нужно да се подготвите по подходящия начин. Други важни задачи, които трябва да изпълните преди забременяване, освен изброените в предишната статия са:

Информирайте се за вашето родословие и това на партньора ви

Опитайте се да се сдобиете с колкото се може повече информация за медицинската история на вашето семейство и това на партньора ви. Особено важно е да разберете дали в родовете ви има случаи на генетични заболявания като например синдром на Даун, муковисцидоза, болест на Тей-Сакс. Информирайте се дали някои от вашите близки страда от някакви психични отклонения или дали имате роднини родени с вродени анатомични дефекти – като например дефект на невралната тръба.

Вашият лекуващ лекар ще ви разпита за вашето родословие, за да прецени дали при вас има някакъв риск от раждане на дете с дефекти и дали е нужно да бъдат извършени генетични тестове преди да забременеете.

Обсъдете с партньора ви дали ще се справите финансово

Всеки е наясно с факта, че отглеждането на дете е свързано с много разходи и бъдещите родители трябва да са подготвени за това. Трябва да обсъдите с партньора си дали разполагате с достатъчно финанси за това начинание и какво ви предстои оттук нататък. Може да разпитате свои близки, които са преминали през този път вече, за да ви обяснят какво ви предстои занапред.

Пазете се от инфекции

Важно е да се пазите от инфекции, докато се опитвате да забременеете, особено тези, които могат да увредят плода. Избягвайте да консумирате непастьоризирани млечни продукти и сурова риба. Тези храни могат да съдържат опасни бактерии, които могат да предизвикат спонтанен аборт или мъртво раждане.

Измивайте ръцете си преди всяко хранене и преди подготвянето на ястия и се уврете, че хладилникът ви е настроен на подходяща температура за запазване на продуктите свежи.

Намалете рисковете от околната среда до минимум

Вие не можете напълно да се предпазите от всички вредности на околната среда, но може да се опитате да ги намалите до минимум. Някои професии могат да бъдат вредни за жени, които желаят да забременеят. Ако в работата си ежедневно сте изложена на действието на химикали или радиация е нужно да се опитате да сведете контактите с вредните субстанции до минимум.

Помнете, че и някои почистващи препарати и пестициди също могат да бъдат вредни за вашето здраве. Може да говорите с вашия лекуващ лекар, който да ви даде насоки как най-добре да се предпазите от вредностите на околната среда.

Следете овулацията си

Много жени просто спират да се предпазват по време на сексуални контакти с партньора си и оставят на съдбата да реши кога ще забременеят. Други жени обаче са по-целеустремени и изчисляват кога настъпва тяхната овулация и следят за признаци, които да ги насочат кога са най-плодовити.

Освен чрез калкулиране кога настъпва овулацията ви може да я установите и чрез измерване на базалната ви температура и следене на промените във вагиналната секреция, която по време на овулация става по-гъста и по-обилна. Чрез следенето на тези симптоми след няколко месеца много по-лесно ще може да установявате кога точно овулирате.

Прочетете за:
Планиране на бременността – какво да направите преди да заченете? част I