Начало / Бременност и раждане / Планиране на бременността – какво да направите преди да заченете? част I

Планиране на бременността – какво да направите преди да заченете? част I

апр. 28, 2014

Много двойки, които са решили да си имат бебе започват направо с опитите. В повечето случаи е добре да изчакате няколко месеца и жената да започне да подготвя организма си за предстояща бременност.
С планирането на бременността и предварителната подготовка на двойката за това могат да бъдат избегнати някои неприятни усложнения.

Консултирайте се с вашия гинеколог

Преди да започнете с опитите е добре да говорите с вашия гинеколог или общопрактикуващ лекар, който може да ви даде полезни съвети. Той ще оцени сегашното ви здравословно състояние. Ако страдате от някакво хронично заболяване ще прецени дали медикаментите, които приемате биха навредили на една предстояща бременност. Ако има такива той може да ви предпише други, които не биха били вредни.

Може да попитате вашия гинеколог дали трябва да спазвате някакъв по-специален хранителен режим и какви упражнения са препоръчителни за вас. Жените, които не са прекарали варицела или рубеола могат да се ваксинират преди да забременеят и така да се предпазят от някои сериозни увреждания на плода, които могат да настъпят ако те се заразят с тези две заболявания по време на бременността.

Приемайте фолиева киселина

Предварителният прием на фолиева киселина преди зачеване е много важен. Ежедневният прием на 400 микрограма фолиева киселина един месец преди забременяване и през първия триместър на бременността значително ще намали риска от раждане на дете с дефект на невралната тръба. Ако вземате фолиева киселина, като комбиниран препарат под формата на мултивитамини е добре да внимавате за количеството на витамин А в таблетките. Той не трябва да превишава 700 mcg в една таблетка. Приемът на по-големи количества от нужното на витамин А може да доведе до раждане на дете с дефекти.

Откажете цигарите и алкохола

Ако сте пушачка, сега е времето да откажете цигарите. Множество проучвания са доказали, че пушенето по време на бременността води до спонтанен аборт, преждевременно раждане и раждане на деца с ниско тегло. Освен това вашият партньор също е добре да спре цигарите ако е пушач, защото е доказано, че цигарите водят до намаляване на плодовитостта и при мъжете.

Алкохолът също може да попречи на вашето зачеване, затова е препоръчително да прекратите консумацията на спиртни напитки, когато започнете с опитите. Приемът на алкохол по време на бременността може да доведе до раждане на дете с дефекти и да наруши неговото правилно развитие.

Хранете се правилно

Все още не ядете за двама, но това не значи, че не трябва да се храните правилно. Добре е от рано да заредите организма си с необходимите за бременността хранителни съставки. Опитвайте се да консумирате, колкото се може повече свежи плодове и зеленчуци. Пълнозърнестите продукти също са много подходящи за жените, които желаят да заченат, както и храните богати на калций като мляко и сирене.

Поддържайте теглото си в норма

Доказано е, че жените, чието тегло е в нормалните за тяхната възраст и ръст граници забременяват по-лесно, от тези с наднормено или поднормено тегло. При бременните жени с наднормено тегло има по-голям риск от усложнения като прееклампсия, мъртво раждане.

Посетете вашия стоматолог

Много жени, които планират бременност често забравят да обърнат внимание на здравето на своите зъби. Хормоналните промени, които настъпват по време на бременността могат да повлият негативно на зъбите. При бременните често се наблюдават проблеми с венците. Под действието на повишените нива на хормоните естроген и прогестерон зъбите стават по-чувствителни на бактериите, които се намират в устаната кухина и може да се наблюдава подуване, зачервяване и болезненост на венците. Добрата новина, е че при жените, които обръщат внимание на здравето на своите зъби преди да заченат рискът от тези усложнения е много по-малък.

Прочетете за:
Планиране на бременността – какво да направите преди да заченете? част II