Начало / Бременност и раждане / Позиции на бебето в утробата по време на бременността

Позиции на бебето в утробата по време на бременността

авг. 30, 2013

Положението на бебето в утробата е особено важно както за протичането на бременността, така и за предстоящото раждане. Позицията на бебето може да се променя с напредването на бременността. Преди 36 гестационна седмица различните позиции на вашето бебе не трябва да ви притесняват. След 36 седмица вече бебето заема своето окончателно положение, от което зависи дали раждането може да се осъществи по естествен път или се налага цезарово сечение. Има няколко възможни позиции на бебето в утробата:

Предно тилно предлежание

Това е най-добрата възможна позиция, в която може да е застанало вашето бебе преди раждане. То е и най-често срещаното. При него главата е насочена надолу и сочи шийката на матката. При предното тилно предлежание лицето на бебето сочи към гърба на майката, а гърбът му е насочен към корема на майката. При това положение най-едрата част на бебето – неговата глава минава първа през най-широката част на таза на майката, което значително улеснява раждането.

Задно тилно предлежание

При тази позиция гърбът на бебето е обърнат към гърба на майката и съответно лицето му сочи корема на майката. При това предлежание раждането на бебето може да бъде затруднено поради по-трудното преминаване на главата през срамната кост. Вашият гинеколог може да се опита да обърне бебето ви с лице към гърба ви и да улесни по този начин раждането. В някои случаи се налага да се премине към цезарово сечение.

Седалищно предлежание

Според Американската Асоциация по бременност и раждане всяко едно на 25 бебета се ражда в седалищна позиция. При тази позиция главата на бебето е в горната част на матката, а дупето му е разположено в родилния канал. В повечето случаи при тази позиция се препоръчва цезарово сечение, защото съществува опасност от затруднено преминаване на главата през родилния канал при този тип предлежание.

Напречно предлежание

При това предлежание тялото на бебето е разположено хоризонтално в матката. Главата на бебето може да бъде разположена в лявата половина на корема и краката му да са в дясната половина или обратно. Този вид позиция е изключител но рядко срещана. Бебетата в такава позиция трудно успяват да се обърнат в тилно предлежание преди настъпването на раждането и се налага цезарово сечение.

Краково предлежание

Много рядко един или двата крака на бебето могат да бъдат водещата част на бебето, която първо трябва да премине през родилния канал на майката. Този вид позиция увеличава риска от притискане на пъпната връв и застрашаване на живота на бебето поради асфиксия. При краково предлежание специалистите препоръчват да бъде извършено цезарово сечение.