Начало / Бременност и раждане / Предпазни мерки по време на първия триместър на бременността

Предпазни мерки по време на първия триместър на бременността

авг. 15, 2013

За всяка една жена бременността е период на много промени, както емоционални така и физически. Във вас ще расте един нов организъм през следващите месеци. Обикновено първият триместър на бременността е наситен с много физически промени, които могат да са малко стряскащи. Това е период, в който тялото ви все още се адаптира към промяната, която настъпва в него. За да се справите с тези месеци и да се предпазите от усложнения е добре да спазвате някои предпазни мерки.

Пийте достатъчно течности

Според Американската асоциация по бременността дехидратацията засилва значително риска от спонтанен аборт. През първия триместър в резултат на значителните промени и развиващия се нов живот организмът на жената вече се нуждае от повече течности. Опитвайте се да пиете повече вода, прясно изцедени плодови сокове. За набавяне на повече течности може и да консумирате зеленчуци с по-голямо водно съдържание като краставици например.

Спрете вредните навици

Консумацията на алкохол през първия триместър може да доведе до алкохолен фетален синдром, при който може да се роди умствено изостанало дете. Като цяло пушенето е вредно за здравето, а това важи с особена сила за бременните жени. Ако по време на бременността жената пуши има риск да роди дете с много ниско тегло и с много други здравословни нарушения. Затова е наложително по време на бременността жената да не пуши, а също така и да избягва задимени места.

Кофеиновите напитки също трябва да бъдат избягвани по време на бременността, защото те увеличават риска от спонтанен аборт. Количество кофеин над 150 мг дневно ви поставя под риск. Затова намалете количеството на кафето и избягвайте също зеления и черния чай, защото те също съдържат кофеин.

Избягвайте определени храни

Някои видове риби като риба тон, скумрия, риба меч съдържат високи нива на живак, който може да навреди на правилното развитие на вашето бебе. Въпреки, че съдържат много полезни мастни киселини е препоръчително да избягвате този вид риба, за да предпазите вашето бебе.

Експертите съветват също да не консумирате сурови яйца, защото те може да са заразени със салмонела, която може да увреди вашето бебе. В това число се вкючват и всякакви сосове и дресинги, които съдържат сурови яйца.

Ограничете контактите с животни

В организма на котките може да се открие един вреден паразит, известен като Токсоплазмоза гонди. Ако този паразит попадне в организма на бременната жена може да нанасе необратими последици върху развитието на мозъка на бебето и тежки очни усложнения. Затова стойте по-далеч от котки по време на бременността.

Взимайте пренаталните си витамини

Друга важна предпазна мярка през първите месеци на бременността е да взимате пренаталните си витамини по схемата предписана от вашия гинеколог. Бременната жена трябва да приема по 400 микрограма фолиева киселина дневно. Фолиевата киселина е много важна, защото предпазва развиващото се бебе от вродени дефекти, като например увреждане на невралната тръба.