Начало / Бременност и раждане / Пренаталната експозиция на химикали се свързва с по-ниско IQ

Пренаталната експозиция на химикали се свързва с по-ниско IQ

дек. 11, 2014

Децата, чиито майки по време на бременността са били изложени на по-високи нива на фталати, показват на 7 годишна възраст по-ниски резултати на тестовете за интелигентност, в сравнение с другите деца, според ново проучване.

Фталатите са химични съединения, които се използват в производството на пластмасови изделия. Те придават мекота на козметичните продукти и се откриват в сапуни, лакове за нокти, пяна за коса, ароматизатори и др.

Забранена е употребата на 6 вида фталати при производството на детски играчки, но все още няма ограничение за излагането на бременните жени на тези химикали.

Американски учени са провели проучване сред 328 жени и техните деца, родени между 1998 и 2006 г. Те са измерили нивата на 4 вида фталати в урината на жените през последните месеци на бременността им. Тестове за интелигентност са били проведени при децата, когато са навършили 7 години.

Анализът на резултатите е показал, че децата, чиито майки са имали най-високи нива на два вида фталати в урината си, са имали по-нисък коефициент на интелигентност, в сравнение с децата на майки с най-ниски нива на същите видове фталати.

Разликата е съществувала дори след като авторите на проучването са взели под внимание други фактори, които оказват влияние върху интелигентността, като например образование на майката, материално положение, употреба на алкохол през бременността.

Учените отбелязват, че тяхното проучване не доказва, че пренаталната експозиция на фталати е причина за по-ниско IQ при децата, а само показва наличието на връзка.

Необходими са още изследвания в тази област преди да се направи категорично заключение.

Предишни проучвания са показали, че фталатите увреждат ендокринната система и нарушават продукцията на половите хормони и хормоните на щитовидната жлеза.

Проучването е публикувано в сп. PLOS ONE.