Начало / Бременност и раждане / Причини за аборт през първия триместър на бременността

Причини за аборт през първия триместър на бременността

ное. 27, 2012

Абортът е преждевременно прекъсване на бременността чрез изхвърляне или отстраняване на ембриона от матката. Около 80% от всички аборти се случват през първия триместър (първите 12 седмици от бременността). В голяма част от случаите жената дори все още не знае, че е бременна.

Съществуват различни причини за настъпване на аборт през първия триместър. Такива могат да бъдат:

– Генетични дефекти на плода – те са причина за 50% от спонтанните аборти. Тези аномалии могат да се дължат на промени в броя или структурата на хромозомите на плода.

– Хормоналните нарушения в организма на жената са също често срещана причина за аборт. Един такъв пример са ниските нива на прогестерон, в резултат на нарушена функция на жълтото тяло, което има за цел да поддържа развитието на бременността в началните периоди. Влияние оказва и нарушеният хормонален баланс на щитовидната и надбъбречната жлези.

– Хронични заболявания на майката могат да доведат до ранни спонтанни аборти. Такива са – диабет, различни сърдечни или бъбречни заболявания.

– Аномалии на матката – недоразвита матка, еднорога, двурога матка, миома, цервикална недостатъчност.

– Имунологични причини – при 15% от жените с повтарящи се аборти се откриват антифосфолипидни антитела. Тези антитела циркулират в кръвта и могат да причинят тромбоза на плацентарните съдове и ако това се случи се стига до смърт на плода.

– Заболявания на съединителната тъкан на майката като системен лупус еритематодес могат да доведат до аборт в ранните срокове на бременността. Това са заболявания, при които  имунната система атакува собствените органи на тялото и  така в организма  на жената започват да се образуват антитела срещу собствените й тъкани.

– Инфекциозни и вирусни заболявания също намират място сред причините за ранен аборт. Всички заболявания, които протичат с интоксикация и повишена температура могат да се окажат решаващи  в първите три месеца. Такива са и някои тежки инфекции – рубеола, цитомегаловирус, листерия и токсоплазма.

Освен тези изброени досега фактори съществуват и такива, които могат да бъдат избегнати от майката и да се стигне до раждане на здраво дете. Към тях спадат:
– Стрес.
– Тютюнопушене, употреба на алкохол или непозволени субстанции.
– Прием на медикаменти – антибиотици или други лекарства с доказано увреждащо въздействие върху плода.
– Наличие на радиация, рентгеново облъчване, токсични химикали, олово в работната среда на майката.

Много от причините за аборт не могат да бъдат избегнати. Въпреки това е важно жената да положи всички усилия да осигури здравословна среда за развитието на бъдещия организъм. Жените трябва да знаят, че дори и да са имали предишен спонтанен аборт, това не значи, че не могат да износят успешно една следваща бременност.

Прочетете за:
Причини за спонтанен аборт