Начало / Бременност и раждане / Причини за болки в кръста по време на бременността

Причини за болки в кръста по време на бременността

ян. 22, 2014

Болката в кръста по време на бременността основно се дължи на нарастващите размери на матката и хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната жена. Затова и болката в кръста е характерно за бременността оплакване.

Много често още в ранните етапи на бременността жените съобщават за болки в кръста. След зачеването в тялото ви настъпват редица промени, за да може да износите бебето си и да преминете успешно през всички етапи на бременността. Около 80% от бременните се оплакват от болки в кръста през ранните етапи на бременността. Някои от причините за това оплакване са:

Лоша стойка поради промяна на центъра на тежестта

В резултат на бременността се променя центъра на тежестта и това води до промяна в стойката на жената. Центърът се измества малко напред и тялото се опитва да компенсира тази промяна като се наклонява малко назад за възстановяване на баланса. Лошата стойка води до опъване на мускулите, които поддържат гърба и като резултат жените се оплакват от болка.

Увеличаване на теглото

Обикновено по време на бременността жените наддават с около 10-15 килограма. Гръбнакът трябва да поддържа тези допълнителни килограми и като резултат може да се стигне до болки в кръста. Освен това нарастващия плод и матка оказват натиск върху кръвоносните съдове и нерви, които са отговорни за изхранването и инервацията на гръбнака и допълнително могат да утежнят болката в кръста.

Хормонални промени

Хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната жена също могат да станат причина за болки в кръста. По време на бременността в тялото се продуцира хормонът релаксин, който има функцията да отпуска лигаментите и ставите, които свързват тазовите кости с гръбнака. Тази функция на хормона е нужна за подготвянето на тялото за процеса на раждане. Хормонът релаксин обаче може да предизвика отпускане и на лигаментите, които поддържат гръбнака и като резултат той да стане по-нестабилен и това да предизвика болки в кръста.

Стрес

Емоционалният стрес, който може да съпровожда бременността също може да стане причина за болки в кръста. Опитайте се да посрещате всяко ново предизвикателство, пред което сте поставени по време на бременността си възможно най-спокойно и ще забележите как оплакванията ви от болки в кръста постепенно ще намалеят и ще се чувствате значително по-добре.

Промени в съотношението и положението на тазовите органи

През ранните етапи на бременността това е основната причина за чувство на дискомфорт и оплаквания от болки в кръста. Нарастващата матка променя съотношението и положението на органите в таза и това става причина за болки както в кръста, така и в срамната кост.

Последни публикации