Начало / Бременност и раждане / Причини за кървене по време на бременността

Причини за кървене по време на бременността

май 19, 2015

Колкото и да е вълнуващ периодът на бременността той е наситен и с много притеснения за бъдещите майки. За повечето жени най-плашещият симптом през следващите 9 месеца е вагиналното кървене, което може да бъде признак на множество състояния, някои от които могат да бъдат опасни за здравето на майката и детето.

Първо трябва да сте наясно, че кървенето по време на бременността е често срещано. Всъщност над 40% от бременните имат епизод на кървене през първия триместър на бременността. Най-често през този период кървенето се проявява като зацапване и не е опасно. Според цвета на кръвта може да се определи и част от риска за бременността. Така например кафеникавата кръв означава, че тя е стара и не е заплашваща за жената. Ако кръвта е розовееща тя може да се дължи на леко разширение на маточната шийка или други проблеми. Ярката червена кръв, означава наскоро настъпило кървене и в зависимост от тежестта на кръвоизлива се определя и риска за бременността.

По-честите причини за кървене по време на бременността са:

  • Кървене при имплантация

То възниква при имплантирането на оплодената яйцеклетката към стената на матката и настъпва около 10-14 дни след зачеването. Много често жените объркват това леко кървене с менструация. То не е опасно и не заплашва бременността.

Ако бременността завърши преди 24 гестационна седмица се говори за спонтанен аборт. Този вид аборти са най-често срещани. Много от спонтанните аборти настъпват поради някакви малформации на плода или болести на майката, като например хормонални заболявания или проблеми с кръвосъсирването.

За извънматочна се смята тази бременност, при която оплодената яйцеклетка се развива извън маточната кухина. Този вид бременност често се съпровожда с кървене. Това е опасно състояние, защото яйцеклетката не може да се развие по правилния начин и се налага нейното отстраняване по хирургичен път или чрез лекарства.

Това е опасно състояние, при което плацентата се отлепва постепенно от маточната стена. То се съпровожда с коремна болка и много често кървене. Ако отлепването на плацентата не бъде диагностицирано достатъчно бързо най-често се стига до загуба на плода, който не получава достатъчно кислород и хранителни вещества.

  • Ваза превия

Това е много рядко срещано състояние, при което кръвоносните съдове, които изхранват плода преминават през мембраните, които покриват маточната шийка. Нормални тези кръвоносни съдове са предпазени от пъпната връв и плацентата. При изтичане на околоплодните води тези съдове могат да се разкъсат и да се стигне до кървене, при което бебето да загуби значително количество кръв, което да застраши живота му. Диагностицирането на състоянието е много трудно, но в някои случаи може да бъде открито при ехография преди раждането. За ваза превия трябва да се мисли, ако жената има кървене, а сърдечният пулс на детето започне да спада рязко след изтичане на околоплодните води.