Начало / Бременност и раждане / Причини за леко кървене през ранната бременност

Причини за леко кървене през ранната бременност

юни 6, 2013

Лекото кървене през ранните етапи на бремнността е често срещано. Представя се като леко зацапване на бельото. Една на всяка четири жени се оплаква от кървене по време на бремнността, като при половината от тях има риск от спонтанен аборт.

Какви могат да бъдат причините за леко кървене през първите месеци на бременността?

Причината не винаги може да бъде точно уточнена. Едни от по-честите причини са:

Сексуален контакт – не е необичайно да забележите леко зацапване след сексуален контакт, тъй като по време на бременността кръвоснабдяването на маточната шийка е засилено. Наличието на доброкачествен цервикален полип също може да стане причина за поява на леко кървене след полов акт.

Кървене в резултат на имплантацията на оплодената яйцеклетка – през първите 6 до 12 дни след зачеването жените може да забележат леко зацапване, което не трябва да ги тревожи. То се дължи на имплантацията на оплодената яйцеклетка към стената на матката. Някои от жените бъркат това кървене с менструалния си цикъл и не разбират, че са забременяли. Това кървене може да продължи от няколко часа до няколко дена.

Спонтанен аборт – тъй като спонтаният аборт е най-често срещан през първите 12 седмици на бременността, затова и кървенето през този период буди съмнение именно за наличие на аборт. Ако при вас се наблюдава кървене, това не значи, че при всички случаи ще изгубите детето си, но е задължително да се консултирате с лекар, който да оцени вашето и състоянието на детето ви.

Ектопична бременност – при ектопичната бременност оплодената яйцеклетка се прикрепва не към стената на матката, а към някоя от фалопиевите тръби. Ако плодът продължи да нараства там може да причини разкъсване на тръбата и това сериозно да застраши живота на майката.

Инфекция – състояния, които не са пряко свързани с бремнността, като някои вагинални инфекции – гъбични или бактериални, могат да възпалят маточната шийка и да причинят леко кървене. Други такива инфекции са сексуално предаваните болести – гонорея, хламидия, генитален херпес.

В някои случаи може да няма точни отговори на въпроса каква е причината за вагинално кървене през бременността. При повечето жени зацапването не е опасно и не води до сериозни усложнения, но има и случаи, в които то може да бъде признак на животозастрашаващо състояние. Затова се отнасяйте отговорно към този симптом и задължително се консултирайте с лекар. Особено опасно е когато кървенето е придружено от болки и крампи в долната част на корема. За да се предпазите от кървене избягвайте натоварванията и вдигането на тежки предмети.