Начало / Бременност и раждане / Прием на желязо по време на бременността

Прием на желязо по време на бременността

сеп. 27, 2013

желязо

Бременността е период, през който организмът на жената се нуждае от по-големи количества желязо от обикновено. Това е така, защото обемът на кръвта на бременната жена се увеличава с приблизително 45%. Желязото е нужно за изграждането на една от основните съставки на кръвта – хемоглобина. Хемоглобинът има важната функция да пренася кислорода в кръвта до всички части от тялото на жената, така и до растящия в нея нов организъм. Други много важни функции на желязото са засилването на имунитета и борбата със стреса.

Освен майката, бебето което расте в нея също се нуждае от желязо. То складира така нужния елемент в тялото си, защото той ще му е нужен през първите 6 месеца от живота му. Експертите препоръчват бременните и кърмещи жени да приемат приблизително 27 милиграма желязо дневно. Недостатъчния прием на желязо по време на бременността може да доведе до анемия и други усложнения като например:

  • повишен риск от кръвоизливи
  • преждевременно раждане и раждане на плод с ниско тегло
  • умора
  • загуба на апетит
  • повишен риск от следродилна депресия
  • повишен риск от инфекции.

Кои са източниците на желязо?

На пазара вече се продават много зърнени закуски, които са с добавено допълнително количество желязо. Други лесно достъпни източници на желязо са рибата, пилешкото месо, зелените листни зеленчуци, коприва, кайсии, грозде, грейпфрут и сушени сливи.

Приемът на хранителни добавки понякога не е препоръчително, защото може да доведе до нежелани усложнения. Така например повишеният прием на желязо, поради употреба на хранителни добавки може да стане причина за претоварване на организма с излишно количество от този елемент.

Поради тази причина е най-добре да се консултирате със специалист, който да ви препоръча най-добрите за вас пренатални витамини, които съдържат нужното количество желязо и ще се отразят добре на организма ви. Някои жени се оплакват от гадене след прием на пренатални витамини. Препоръчително е да приемате хранителните добавки, които съдържат желязо вечер и с храни богати на витамин Ц, за да подобрите тяхното усвояване. При неправилен и повишен прием на желязо жените може да се оплачат от диария, запек и киселини.

Прочетете за:
Желязо
Симптоми при дефицит на желязо
Храни, богати на желязо