Меню

Консумирането на малко или умерено количество алкохол през бременността не води до проблеми в развитието на децата, показва проучване, публикувано в сп. BLOG.

Учени от Дания са провели проучване сред 1600 бременни жени на средна възраст 31 години.

Те са разгледали ефекта на алкохола върху интелигентността, способността за концентрация, способностите за организация, планиране, самоконтрол при пет годишни деца.

Резултатите от проучването показват, че консумацията на малко или умерено количество алкохол през ранната бременност не оказва влияние върху нервно-психическото развитие на децата.

Консумацията на повече от девет питиета седмично, обаче се свързва с намалена способност за концентрация на децата.

Приемът на едно до четири питиета седмично се определа като консумация на малко количество алкохол. За умерено количество се считат пет до осем питиета, а над девет питиета седмично се определят като много голямо количество алкохол.

Специалистите считат, че резултатите от това проучване могат да се изтълкуват погрешно от бременните жени. Необходимо е много по-мащабно проучване.

Препоръките към жените са да избягват употребата на алкохол през бременността, но ако решат да пият алкохол, то да е от едно до две питиета един или два пъти седмично след 12 гестационна седмица.

Консумацията на алкохол през бременността се свързва с аборт, преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото, вродени аномалии.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!